Ми хочемо розвивати фермерство, – голова Меденицької ТГ

Фото: vartonews

Меденицькій територіальній громаді вдається навіть в умовах війни перевиконувати бюджет. За словами голови громади Михайли Живчина, вони вже виконали 46% від запланованого загальнорічного доходу. Про це управлінець розповів в ефірі «Першого Західного».

За його словами, частково успіхи бюджету можна пояснити надходженнями від ренти на природні ресурси.

«Ніби непогано в нас все йде, але війна в державі. Є гроші, які не можна використовувати. А в нас ще є невикористані перехідні кошти з минулого року. Але головне, що проблем із зарплатою у нас не буде», – зазначає голова Меденицької ТГ.

За його словами, громада спеціалізується на сільському господарстві. На її території розташовано кілька потужних агрофірм. Але в селах хотіли б, щоб їх було ще більше. «Ми хочемо розвивати фермерське господарство, тому пропонуємо нашим підприємцям чи фізичним особам, які мають бажання створити бізнес. Допомагаємо через обласну адміністрацію, через Дорадчу аграрну службу, яка має певні проєкти», – говорить голова. Зокрема, у зв’язку з дозволом уряду надавати для посівної комунальну землю за спрощеною схемою на рік, в Меденицькій громаді виділили підприємцям 300 га додаткової площі.

Вдалось громаді знайти для релокації фермера з Донеччини, який готовий переїхати до них і займатися скотарством. В селі Летня у них залишилось приміщення від вівчарської ферми.

Також в громаді турбуються про внутрішньо переміщених осіб.

З початку війни у них зареєструвалось 1300 внутрішньо переміщених осіб. Більшість з них проживає у приватному секторі. Для них працює гуманітарний штаб, якому волонтери допомагають і одягом, і продуктами харчування. «Вже є декілька випадків, коли переселенці виявили бажання купити в нашій Меденицькій громаді житло. Вони чітко кажуть, що готові залишитись після завершення війни», – говорить Михайло Живчин.

За його словами, до Дня захисту дітей у приватному зоопарку, що розташований на території громади, планують організувати невелике свято для дітей переселенців.

оренда квартири Львів

Новини