Ми не знали, як місця перетворюються в бали, – учасники журі Євробачення

Фото: 1plus1

Учасники українського журі Євробачення-2022 запевняють, що коли оцінювали виступи виконавців, не знали в які бали перетворяться їхні оцінки.

Про це в ефірі «Першого Західного» розповіли учасники журі, музиканти Андрій Капраль та Ірина Федишин.

Як обирали це журі, зокрема, Андрій Капраль  не знає. Розповідає, що йому зателефонували і запросили стати членом журі.

«Мене покликали як професійного музиканта. Зараз це багато хто «обсмоктує». В статуті в мене було написано: «Ви запрошуєтесь як професійний музикант оцінювати музичний фестиваль». Я себе і повів як професійний музикант. Я мав 4 критерії, за якими мав визначити те, чи інше місце для виконавця. Відповідно, я намагався побачити, зрозуміти, послухати. 80% репертуару фестивалю – це крадена музика, один в одного. Я вже почув музику свого дитинства. Видно, що все на коліні писано», – пояснює музикант.

За його словами, учасники журі не мали права радитись між собою і за цим слідкували організатори і нотаріус. Тому вони не знали, хто кому і скільки поставив.

Андрій Капраль найвище серед всіх учасників українського журі оцінив Польщу і поставив її на 7 місце. «За моєю оцінкою, поляки мали б увійти в десятку. Я поставив їх на 7 місце. Тепер я розумію, що своїм 7 місцем я дав для Польщі 5 балів. Кожне місце – це 1,2 бали. Наші всі оцінки сумувались, вийшла сума і вона поділилась. І  далі пішло в зворотньому напрямку: від 10 до 1. Відповідно, вийшов нуль», – пояснює Андрій Капраль.

Нині він жалкує, що взяв участь в оцінюванні конкурсу, бо хвиля негативу перекинулась і на формацію «Піккардійська Терція» і  на його думку, незаслужено. «Якщо ви хочете «сипати камінням» – сипте в мене, я брав участь в національному журі. Але не паплюжте «Піккардійську Терцію». Ніхто з цих людей ні в чому не винен. Всі знають нашу незалежність як колективу. Я вважаю, що я теж не винен. Я поставив достойну оцінку, бо був переконаний, що вони увійдуть в десятку», – сказав Андрій Капраль.

Інша учасниця журі Ірина Федишин одразу після конкурсу на своїх сторінках у соцмережах написала, що поставила Польщі 10 балів. Однак, згодом в ефірі «Першого Західного» пояснила, що польського учасника поставила на 10 місце.

«Нам ніхто не казав скільки там, що там, які бали. В моєму рейтингу Польща – на 10-ому місці з 24 країн. Це не є нуль. Як це місце мало перевестись в бали – я не знаю. Коли я побачила ці бали, я була теж неприємно здивована. Я розумію злість українців», – говорить Ірина Федишин. Вона вважає, що український народ показав своїм голосуванням ставлення до Польщі – «на те і глядацьке голосування».

«Я своє перше місце віддала Британії. Борис Джонсон теж нас підтримує. Мені не тактовно коментувати допомогу інших країн нашій. Ми будь-яку допомогу цінуємо. Ми не оцінювали за тим, хто скільки помагає Україні. В нас були інші критерії, які нам показав оргкомітет», – говорить співачка.

У підсумку від українського професійного журі Польща отримала 0 балів. Зате українські глядачі віддали полякам 12 балів. Відтак, за голосуванням всіх країн Польща опинилась на 12 місці.

На сайті «Євробачення» є роз’яснення того, як члени журі мають голосувати. Тобто, вони мають виставити пісні у рейтингу від найкращої до найгіршої: тобто ставлять на 1-ше місце пісню, яка сподобалась найбільше, на останнє – ту, що найменше. Після цього оцінки рахують так, що пісня, яка зайняла найвищий рейтинг, отримує 12 балів, друга – 10 балів, а решта – від 8 до 1 бала.

оренда квартири Львів

Новини