«Ми вчимося швидко». Резніков розповів, як ЗСУ готуються до переходу на західну зброю

Фото: Генштаб ЗСУ

З квітня підготовку до застосування і експлуатації озброєння та військової техніки іноземного виробництва за кордоном пройшли тисячі військовослужбовців Збройних Сил України. Навчання триває і зараз, зокрема у Великій Британії, Італії, Литві, Польщі, Словаччині, Словенії, Франції та ФРН.

Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков.

За його словами, сьогодні на озброєння нашої армії надходить сучасна потужна техніка і зброя. Та, про яку ще кілька місяців тому ми могли тільки мріяти. Вона здавалась недосяжною. Як колись Stinger, Javelin, NLAW, які вже стали звичними для наших захисників і захисниць.

Партнери України надають нам надважливу підтримку не тільки у політичному, дипломатичному та військово-технічному напрямах. Важливою складовою є навчання наших військовослужбовців.

Основна увага зосереджена на підготовці фахівців із застосування:

– артилерійських систем великого калібру самохідних та причіпних;

– реактивних систем залпового вогню;

– засобів артилерійської розвідки, у тому числі радіолокаційної;

– засобів протиповітряної оборони;

– різних видів колісної та гусеничної техніки;

– систем розмінування, у тому числі підводного;

– різних типів кораблів та систем їх озброєння у т.ч. протикорабельного.

Олексій Резніков розповів, що на сьогодні військовослужбовці Збройних Сил України вже опанували артилерійські системи калібру 155 мм М777, FH-70, САУ М109, CAESAR та PzH 2000, РСЗВ M142 HIMARS, САУ «Краб», а також значну кількість бойових броньованих машин М113, FV-103, Bushmaster, Senator, Mastiff, Husky та Wolfhound.

Міністр оборони наголосив, підготовка особового складу ЗСУ продовжується. Зараз наступні українські військові набувають азів з експлуатації артилерійських систем калібру 155 мм М777, САУ «Крабˮ, реактивних систем залпового вогню M142 HIMARS, M270 та MARS II.

Продовжується навчання з управління:

– самохідних зенітних установок «Гепард 1A2ˮ;

– мінних тральщиків класу «Sundownˮ;

– екіпажів БТР VAB, БМП M80-A;

– фахівців з ведення повітряної розвідки і спостереження;

– фахівців з знешкодження вибухових речових та розмінування, у тому числі підводного.

Навчання відбуваються у Великій Британії, Італії, Литві, Польщі, Словаччині, Словенії, Франції та ФРН.

Більш того, цього тижня за підтримки Великої Британії розпочато ще один проєкт – курс базової загальновійськової підготовки військовослужбовців ЗСУ. На навчання вже приїхали перші кілька сотен військових. Всього ж проєкт розрахований на підготовку не однієї тисячі наших військовослужбовців.

«Ми вчимося. Вчимося швидко. Так само швидко ми опануємо авіацію та інші види високотехнологічного озброєння. Хто в цьому сумнівався, вже змінив свою думку.

Будь яка зброя в руках наших воїнів стає ще ефективнішою. Ми виженемо терориста-окупанта з нашої землі. Перемога за нами.»

оренда квартири Львів

Новини