На Львіщині ДРГ не було. Виявляємо ворожих агентів – речниця СБУ Львівщини

Фото: Фотографії старого Львова

За 51 день повномасштабної війни на Львіщині не було виявлено жодної ДРГ але, завдяки пильності мешканців і роботі силовиків, виявляють ворожих агентів та людей, що чинять протиправні дії. Чому виявлені зловмисники не підпадають під формулювання «диверсант», чим користується ворог, наносячи ракетні удари по важливих об’єктах міста та чи у Львові фіксували діяльність російських агентів, що прагнули створювати «західноукраїнські республіки» – речниця Управління Служби безпеки у Львівській області Роксоляна Яворська.

На Львіщині не було виявлено жодної ДРГ

 – Якою є ситуація на Львівщині, щодо виявлення ворожих диверсійних груп?

– З перших днів війни, за сигналізуванням мешканців Львівщини, поліцією затримувалося чимало підозрілих людей. Проте, при перевірці, жоден з них не виявився диверсантом чи членом диверсійно-розвідувальної групи.

Що ж до випадків, коли прізвище і дані тієї чи іншої особи, начебто перебували у відповідному списку, то при досконалішому фільтруванні і вивченні даних, виявлялося, що це були лише однофамільці. А затримані люди не були ні злочинцями, ні бойовиками.

Стосовно ж публікації історій про затримання диверсантів, що зявлялися на початку війни у деяких інтернет виданнях, то вони виникали внаслідок того, що під час затримання, поліція коментувала «було затримано ймовірного диверсанта», та при публікації у ЗМІ, слово «ймвірного» іноді упускалося і залишалося «було затримано диверсанта» чи, приміром, «диверсійну групу». Внаслідок цього у громади складалося помилкове враження про присутність в області ДРГ. Тому було рекомендовано до опрацювання даних Службою безпеки нікому таких коментарів більше не давати, а за усіма поясненнями звертатися лише до СБУ.

 Про агентів РФ та місцевих правопорушників

– Якою є діяльність агентів кремля на теренах Львівщини?

– Поліція надзвичайно багато працює, затримує підозрілих осіб, але не забуваймо, що Львів є хабом для переселенців, у якому є люди з Харківщини, Луганщини, Донеччини та інших областей. Усі вони мають у своїх телефонах контакти людей, що проживають на тимчасово окупованих територіях ДНР, ЛНР а також і РФ. Це їхні знайомі, родичі, друзі. І люди, що мають такі відомості в себе не є усі зловмисниками чи ворожими агентами. Цілком реально, що серед них можуть бути і потенційні агенти РФ, що збирають інформацію для ворога. Таких після досконалого дослідження згодом виявляють, часто – за сприяння небайдужих громадян. Є такі і серед осілих раніше на наших теренах або й місцевих мешканців.

Зокрема, спецслужба оголосила про підозру у скоєнні злочину жінці, яка розповсюджувала інформацію про місцезнаходження Збройних Сил України. На своїй особистій сторінці у соціальній мережі Facebook вона опублікувала точні дані щодо розташування українських військових у Львові. Наслідки такої публікації могли стати фатальними для наших захисників, тому ними заборонено ділитися.

Чи співпрацювала львів’янка зі спецслужбами РФ – встановлює слідство СБУ. Наразі їй повідомлено про підозру у скоєнні злочину за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального Кодексу України (розповсюдження відомостей про переміщення, пересування або місцезнаходження Збройних Сил України або інших сформованих відповідно до законів українських військових формувань) та обрані заходи профілактики – утримання під вартою.

Також, завдяки пильності наших мешканців, патрульні працівники поліції неодноразово виявляли людей, що ставили мітки на будівлях, дорогах та деревах. Після проведення слідчих дій, частина з них виявилися закладниками наркотичних речовин а частина – тих, хто для дестабілізації, підвищення моральної напруги громади і сіяння паніки, ставили ці мітки за гроші. Проте під класифікацію диверсантів (які вчиняють дії, що спричинюють ушкодження і руйнування обєктів і ушкодження людей) ці особи не підпадають. Їм інкримінується в залежності від скоєного або поширення наркотичних речовин, або хуліганство (у випадку з мітками).

– Пані Роксоляно, а які ще порушення вдається виявити?

– По нашій лінії виявляємо мешканців області, які сприяють незаконному перетину кордону деяких чоловіків придатних до служби в ЗСУ.

Також, є багато Телеграм груп, створених шахраями, задля незаконного здобування грошей. Зокрема, було затримано львівянина, що підробляв медичні висновки про непридатність до служби у війську, які використовувалися деякими громадянами для виїзду за кордон. Багато таких довідок шахрай виготовити не встиг. На 2-3 його «на гарячому» затримали працівники СБУ.

 Як коригувалися ракетні обстріли Львова

– Чи під час ворожих обстрілів Львова точні влучання ракет у важливі об’єкти міста були спричинені роботою російських агентів?

Локаційні точки для обстрілів ворог брав з електронних карт. Також використовувалися й карти багатолітньої давності, оскільки місце розташування усіх обстріляних обєктів позначені на картах вже понад 50 років. Інша справа – що на цих об’єктах відбувається чи розташовується нині. Про такі дані ворог може довідуватися саме з агентурних зведень. Ведеться постійна робота щодо виявлення таких осіб. Є затримані.

 Про створення «західноукраїнських республік»

– Чи затримувалися на Львівщині люди, пов’язані з організаціями, які за ініціативи відповідних спецслужб РФ мали на меті формувати на заході України сепаратистські республіки?

– Такі речі мали місце на Івано-Франківщині і на Хмельниччині. Стосовно Львівщини така інформація не підтвердилася. Так виглядає, що Львівщина до того свідоміше підходить і тут не прижилися маразматичні пропогандистські погляди деяких прибічників ворога. Цим, в основному, займалися люди 50 +, що ще не позбулися бажання повернути СРСР. Був затриманий один з організаторів групи на Івано-Франківщині, яка мала на меті спричинити дестабілізацію і поширювати сепаратистські настрої. Про це свідчили і знайдені статути та інша документація організації.

Розмовляла Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини