На Львівщині знайшли залишки оборонної споруди, зведеної ще понад 3 тис. років до нашої ери

Фото: ЛОР

На горі Лисівка у Винниках археологи віднайшли фрагмент укріплення, збудованого близько 3 тис. 500 років до нашої ери.

За словами наукового співробітника відділу археології Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України, к.і.н. Андрія Гавінського, це найдавніше укріплене поселення доби енеоліту віднайдене на теренах Львівщини й одне із трьох найдавніших на заході України, повідомляє пресслужба Львівської обласної ради.

Андрій Гавінський уже десятиліття проводить дослідження на пагорбах неподалік Львова. Він розповідає, що відомими є трипільські укріплені городища на територіях Румунії, Молдови та України. Особливістю нової знахідки є те, що вона створена будівничими – представниками не трипільської, а лійчастої культури.

«Ми бачимо залишки дерев’яної стіни. Спершу був викопаний рів шириною 30 см. Він викопаний дуже рівно, що свідчить про наявність вже тоді спеціальних інструментів. Колоди у цьому рові вбиті поруч одна біля одної. А зовні частокіл був обліплених глиною, що ущільнювало паркан. Можемо зробити висновок, що це була міцна, неприступна огорожа заввишки близько трьох метрів», – розповів археолог.

Гори Лисівка та Жупан унікальні, адже тут в лісі між шарами грунту законсервовано чимало пам’яток. Загалом археологічні розкопки проводяться у Винниках ще з 90-х років. Завдяки багаторічним дослідженням знайдено чимало артефактів, які свідчать, що культура лійчастого посуду межувала з трипільською культурою і територія Винник якраз є пограниччям двох культур. Щойно віднайдене оборонне поселення доби енеоліту археологи вважають сенсаційним історичним доказом цього. Надалі археологи планують віднайти та розкопати другу лінію частоколу. Є припущення, що вона знаходиться поруч, за кілька метрів. У перспективі знахідка стане популярним туристичним місцем та увійде у туристичні каталоги та історичні енциклопедії.

«Ми практично щороку знаходимо нові пам’ятки минулого нашого краю. Знайдено посуд, зокрема характерні глечики вінця яких виготовлені у вигляді лійки, ткацьку майстерню, будинки. Це свідчить про те, що наші предки, які жили на цих землях тисячі років тому зводили двоповерхові споруди, виготовляли тканини, кераміку. Поки що вдалося дослідити близько 40 відсотків пам’яток, які приховують винниківські гори. Розпочав дослідження цих територій ще Борис Возницький, згодом багато років тут працював відомий науковець, професор Микола Пелещишин. Їхня справа продовжується. Тепер це міжнародне партнерство і наукова дружба з польськими колегами, яка дає гарні результати» – пояснив директор «Історико-краєзнавчого музею» Львівської облради Ігор Тимець.

оренда квартири Львів

Новини