Найбільше ми втратили з ПДФО, – голова Жовтанецької громади

Фото: Жовтанецька ОТГ

У воєнний час місцеве самоврядування втрачає свої надходження. В Жовтанецькій територіальній громаді через війну найбільше втратили з податку на доходи фізичних осіб. Хоча свій бюджет намагаються виконувати. Про це в ефірі «Першого Західного» розповів голова громади Ярослав Деркач.

«Від скасування акцизу на пальне ми втратили 500 тисяч гривень. Є втрати по єдиному податку тому, що дозволено його не платити. Не можу сказати, що є зловживання, дехто платить. Але є підприємства, які на сьогодні скоротили виробництво і працівників», – розповідає управлінець.  

Він пояснює, що місцевий бізнес ще не оговтався від війни і тому працює не на повну потужність. Зокрема, бюджетоутворююче підприємство, що виготовляло меблі, нині працює лише на половину. Якщо раніше там було задіяно майже 1000 осіб, то нині працює лише 400.

«У них немає проблем із збутом, але в них є проблеми із сировиною тому, що було багато контрактів зі східною та центральною Україною. На сьогодні вони їх потрохи відновлюють, але ще не на повну потужність», – пояснює Ярослав Деркач.

Релокованих підприємств в громаді також наразі немає. Лише один підприємець перевіз своє обладнання на зберігання на їхніх складах.

Зате в Жовтанецькій громаді нині проживає 950 внутрішньо переміщених осіб. А загалом прихисток надали 1800 людям, просто частина з них поїхала за кордон. Проживають вони, переважно, в приватному  секторі і у двох школах. Там переселенці забезпечені 3-разовим харчуванням, з яким допомагають волонтери.

«Але того піднесення, яке було в перші дні, звісно, немає. Ми роздаємо пайки з речами першої необхідності, але не кожен день. Наш гуманітарний штаб роздає їх лише тим, хто безпосередньо проживає в громаді», – говорить Ярослав Деркач.

За його словами, серед внутрішньо переміщених людей є такі, які хочуть залишитись в громаді, а деякі вже навіть знайшли роботу. «Люди прийшли і попросили, щоб їм дали трохи землі і вже працюють на цій землі. Це все залежить від людини. Є такі, які вже влаштувались вчителями, є, що на фірмах наших працюють», – говорить голова громади.

оренда квартири Львів

Новини