Найбільший попит у львівських роботодавців зараз є на швачок і продавців, – Олег Рісний

Фото: revealglobal

Ринок праці у Львові почав відновлюватись. Кількість високооплачуваних вакансій суттєво збільшилась. Особливо в сфері профтехосвіти.

Про це в ефірі «Першого Західного» розповів директор Львівського центру зайнятості Олег Рісний.

За його словами, на сьогодні в Центрі можуть запропонувати до півтори тисячі вакансій.

«Найбільше зараз шукають фахівців з пошиття одягу: швачок, закрійників. В топі є продавці, касири – сфера обслуговування. Там є плинність кадрів. Крім того, там працювала велика кількість жіночого населення, яке виїхало і ще не повернулось. Така ж проблема була в фармацевтичних мережах, але вони її швидко вирішили через найм працівників зі своєї ж мережі, які втікали зі сходу», –розповідає Олег Рісний.

Великий попит є на фахівців профтехнічого спрямування. У цій сфері навіть підняли зарплати. Наприклад, водій-кранівник, може знайти роботу за 25-30 тисяч гривень. На стільки ж можуть розраховувати слюсарі, механіко-складальники. Якщо йти працювати у військову структуру,  то там, за словами Рісного, можна отримувати до 45 тисяч гривень на місяць.

Зростання попиту на роботу відбувся в березні, через внутрішньо переміщених осіб. Кожен другий, хто звертався тоді до Львівського центру зайнятості, був переселенцем. В червні-липні цей відсоток зменшився, але загалом за пів року третина клієнтів Центру – це внутрішньо переміщені.

Водночас він зауважує, що навантаження на ринок праці вони не створили.

«Навпаки, можна навіть сказати, що вони  мали позитивний вплив на ринок праці, бо багато вакансій, яких ми не могли укомплектувати тривалий час, ми знайшли фахівців. Зокрема, на виробництва, професійнотехнічні спеціальності: токарі, зварювальники, фрезерувальники. На такі спеціальності у Львові не можливо було знайти безробітнього, хіба переманити від іншої фірми», – говорить Олег Рісний.

Великий попит є на перекваліфікацію. Зокрема, в їхньому Центрі її за пів року пройшло перенавчання 700 осіб. В більшості випадків – це стажування на підприємствах, ще частина навчається на спеціальних навчальних курсах. Найбільш популярними, зокрема, є курси трактористів. На них навіть є черга, зазначає чиновник. Він каже, що аграрна сфера розвивається і тому там особливо потрібні фахівці, які мають права на користування трактором чи комбайном.

оренда квартири Львів

Новини