Найбільший виклик для наших автомобілів – проїхати кордон, – волонтер

Фото: Kolegi Studio

44 «бандеромобілі» доставили на фронт львівські волонтери. Вони купують пікапи чи позашляховики за кордоном, облаштовують під бойові автомобілі та доставляють їх в найгарячіші регіони України. За весь час ініціатива зібрала майже пів мільйона доларів. Не в останню чергу завдяки ІТ-спільноті.

Про це в ефірі «Першого Західного» розповів лідер колективу Kolegi Studio та один з авторів ініціативи Роман Гапачило.

За його словами, назву «бандеромобіль» для волонтерських автомобілів вигадали російські ЗМІ, в Україні її лише жартівливо підхопили. Створюють такі бойові машини за принципом: волонтери збирають гроші, люди за кордоном підшуковують і купують автомобілі, інші волонтери переганяють їх через кордон. Тут на Львівщині автомобіль оздоблюється додатковими металевими укріпленнями і турелем – установкою для кулеметника.

«В нас є чіткий фокус – бандеромобіль, тобто машина, повинна знищувати. Ми бусами не займаємося. Дехто бере джипи 4Х4. В нас на них є запитів не більше 10%. Є замовлення – ми беремо. Але, як правило, ми займаємось пікапами, які потребують конкретні кулеметні, гранатометні протитанкові підрозділи», – говорить Роман Гапачило. 

Він зауважив, що якщо раніше військові потребували просто автомобілі, то нині хочуть з турелем, що означає, що вони йдуть в контрнаступи. На сьогодні волонтери зібрали вже 400 запитів на такі авто.

«Бандеромобілі» мають також особливе ознакування – портрет Степана Бандери. «Ти їдеш автомобілем – і це вже перформенс. Ти проїжджаєш міста і люди махають. Це, можна сказати, просвітницька місія автомобіля», – розповідає волонтер.

Але зараз найбільшою проблемою для волонтерів є проїхати кордон. Через «євробляхерів», яким дозволили ввозити автомобілі без мита, волонтерські автомобілі для фронту по кілька днів чекають, щоб перетнути кордон.

«Якщо раніше ми за пів години проїжджали і автомобілі не стояли на кордоні взагалі, то нині  через черги вони змушені чекати на паркінгу. Бувало назбирується там до 10 автомобілів. А це військові очікують, чекають родичі, які збирали гроші всім селом. А ти телефонуєш і  кажеш, що не можеш надіслати, бо машина стоїть на кордоні», – розповідає волонтер.

При цьому, за словами Романа Гапачила, розмежування на кордоні транспортних потоків для безмитного ввезення машин не дуже допомогло. Стало легше на кілька днів, але нині потоки «євробляхерів» повернулись і переїхати кордон без черг знову неможливо, хоча і не так важко, як ще кілька тижнів тому. Якщо тоді максимум могли провезти 2 автомобілі за тиждень, то зараз вже везуть по 6-8 автомобілів, але це все одно не та кількість, яку провозили раніше.

оренда квартири Львів

Новини