Найскладніше завдання від ЄС  – це антиолігархічне законодавство, – експерт Дмитро Шульга

Фото:gmk.center

Кандидатство в ЄС – це докорінна зміна політики ЄС до України. Це буде зовсім інше ставлення до нашої країни. По-іншому, наприклад, будуть виділятись кошти, будуть пропонуватись інші програми.

Про це в ефірі «Першого Західного» розповів директор Європейської програми, Міжнародний фонд «Відродження», Дмитро Шульга.

«Це рішення має велике значення не тільки для нас, але і для всієї Європи. Тому, що це значною мірою змінює сприйняття карти східноєвропейського регіону. Крім України, нагадаю, в ЄС є ще 5 країн кандидатів:  Сербія, Чорногорія, Македонія, Албанія,Туреччина», – наголошує експерт.

Але, на його думку, не варто зараз прогнозувати, скільки часу мине від надання статусу кандидата ЄС до повноправного члена ЄС. Туреччина, наприклад, є кандидатом ще з 1999 року. Але все ж він переконаний, що від оголошення кандидатства до вступу щонайменше мине  5-7 років.

«На 90-95% це буде залежати від нас, від того, наскільки країна швидко реалізовує вимоги Європейського Союзу, при чому, не вибірково. Ми маємо показати, що ми не вибірково ставимося до зобов’язань, а маємо прийняти все», – зазначив експерт. Хоча додав, що є відсоток, який залежить і від політичних факторів.

За його словами, ті 7 пунктів, які Єврокомісія зобов’язала Україну виконати до кінця року, є технічними і реальними до виконання. Але найскладнішим буде питання щодо антиолігархічного законодавства.

«Це той закон, який викликав у нас велику дискусію минулого року. І Єврокомісія поставила його впровадження як вимогу. Але додала пункт, що обов’язково має враховуватись висновок Венеціанської комісії, який ще має бути оприлюдненим. І в експертів є велике переконання, що висновок буде негативним», – говорить Дмитро Шульга.

Але далі вимог до країни-кандидата буде значно більше, вважає експерт.

«В нас зараз буде 2 ключових етапи: від отримання статусу країни-кандидата до рішення про відкриття переговорів про вступ. Скільки це може тривати – ніде не врегульовано. Це абсолютно політичне рішення. Але, я думаю, це не станеться до завершення війни, принаймні активної фази», – переконаний Дмитро Шульга.

За його словами, статус кандидата зможуть забрати. Навіть Єврокомісія зазначила, що надання статусу може бути згорнуто, якщо буде регрес у відповідності критеріям, необхідним для членства в ЄС. Але водночас експерт додав, що такого ще не траплялось, навіть якщо кандидати порушували правила.

оренда квартири Львів

Новини