Нам треба краще працювати з нашою присутністю за кордоном, – депутатка облради


Треба більше відкривати Українських культурних центрів за кордоном і фінансувати це на державному рівні. Таку думку в ефірі «Першого Західного» висловила депутатка Львівської обласної ради Наталія Галецька.

Ця ідея в обласної обраниці виникла після відкриття у Женеві Українського культурного центру. Вона розповіла, що до неї звернулись друзі, які організовували відкриття,  і попросили її допомогти з книжковим наповненням. Наталія Галецька разом з львівськими видавництвами зібрали книжки і відправили до Швейцарії.

«Я подумала, що нам треба краще працювати з нашою присутністю за кордоном. Російська присутність там є значною. Щоб перебити всі російські наративи, нам треба мати яскраву  присутність. Тому, що досі вона мала несистемний характер. Є чудові ініціативи, підтримані нашою діаспорою, десь є недільні школи. Але вони не мають потужної урядової підтримки, яку мають російські культурні центри. Тому ми виглядаємо недостатньо сильно», – вважає обласна депутатка.

На її думку, має бути спільна робота багатьох інституцій: і Міністерства культури, і МЗС також тому, що такі речі треба фінансувати на державному рівні. «Мають бути мистецькі виставки, події, конкурси, які в подальшому будуть генерувати якісь мітинги, акції і т.д. Особливо це має бути в таких ділових центрах, як Брюссель, Женева, Вашингтон, Нью-Йорк», – вважає Наталія Галецька. Оскільки Росія разом зі своїми партнерами з Китаю, Індії, арабських країн веде дуже сильну пропаганду у міжнародних організаціях.

Для сильнішого впливу, на її думку, має бути проникнення українців в різні середовища: академічні, культурні. «І коли є таке проникнення, тоді українці можуть висловлювати свою позицію, і  їхні слова будуть важити більше, ніж слова українців, які не пов’язані з впливовими посадами», – переконана Наталія Галецька.  

оренда квартири Львів

Новини