«Наразі, долучиться лише Польща». На Львівщині відновлять євроколію і збудують порт

Фото: Інтерфакс-Україна

З російською блокадою українських морських портів, виникла крайня потреба створити в Україні вантажний хаб, такий собі сухий порт, який дасть змогу доставляти за кордон і привозити з-за кордону необхідні великі вантажі. Для створення такого хабу вкрай важливою є організація безперебійних залізничних перевезень зручною, європейською колією, яка не потребуватиме щоразового переставляння коліс для пересування різними за шириною коліями.

З чого і коли почнуть її зводити, звідки ці колії йтимуть і хто фінансуватиме це будівництво – заступник голови Львівської ОВА Юрій Бучко.

Фото: Варіанти

Розпочалася реконструкція євроколії через Львівщину

Що дасть прокладання на Львівщині колії європейського стандарту?

– Дозволить європейським поїздам в’їжджати в Україну. Це значно скоротить і полегшить перевезення товарів. Плануємо створити такий вантажний хаб, сухий порт, куди нашою широкою колією (яка на сантиметрів 10 ширша від європейської) будуть залізницею приїжджати наші вантажі і перевантажуватимуться на поїзди на вузькій колії, що потім йтимуть за кордон; і так само – у зворотньому напрямку. Тому, аби з’єднати свою залізницю з європейською розпочинаємо поетапне будівництво вузької європейської колії.

Де саме прокладатимете цю колію?

– Зараз розробляється проєкт в Раві Руській і плануємо підписати договір на проєктування у Хирові – Нижанковичах. А також плануємо прокласти вузьку колію зі Скнилова до Мостиська-2. Хочемо зробити на Львівщині як мінімум три колії.

Спочатку відновимо вузьку колію з Нижанкович до Хирова. Зокрема, у Польщі стартує реконструкція колії за маршрутом Перемишль – Нижанковичі – Хирів, також відомий як лінія 102, яка не експлуатується з 1995 року. Польська сторона вже виготовила проєктну документацію та розпочинає капітальний ремонт своєї ділянки від Перемишля до Нижанковичів, протяжністю 7 км. Зараз за цим залізничним маршрутом є діючою широка колія. Натомість, від Нижанковичів до Хирова планується відновити вузьку колію. Наразі вирішується питання, хто фінансуватиме ці роботи.

Фото: Ua.Depositphotos.com

«На словах усі готові йти нам назустріч»

– За чиї кошти фінансуватиметься проєктна документація і роботи?

– Фінансуватиметься з державного бюджету і, сподіваємося, на грантові кошти з європейських держав. Це – чималі гроші. На одній з зустрічей з поляками ми просили, щоб вони долучилися матеріалами і коштами. Ми звертаємося і до Євросоюзу. На словах усі готові йти нам назустріч, бо Європа розуміє, що без українського зерна, без української сільгосппродукції та інших товарів їм буде важко. А наразі усе це потрібно довозити залізницею.

Однак наразі, долучиться лише Польща. Є домовленість з міністром інфраструктури цієї держави бо саме через Польщу ми можемо вийти до морського порту в Гданську. Лише таким чином зможемо забезпечити такий важливий для інших держав експорт необхідних продуктів, яким ми забезпечували світ, на довоєнному рівні.

Які саме фірми виконуватимуть роботи?

– Ринок підрядників, що займаються колією є монополізований – державний. Приватних немає. На проєт піде 2-3 місяці, а дальше до кінця цього року відбуватимуться роботи на залізничному полотні.

Розмовляла Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини