Навчання розпочнеться в тих школах Львівщини, де є укриття, – обласна депутатка

Фото: oksun70/Depositphotos

Не всі школи Львівщини розпочнуть очне навчання  1 вересня, оскільки не у всіх навчальних закладах є укриття. Але громади повинні знайти вихід, щоб усі діти змогли 1 вересня піти до школи.

Про це в ефірі «Першого Західного» розповіла голова депутатської комісії освіти, науки та інновацій Львівської обласної ради Іванна Герус.

«Можна придумати різні варіанти, коли наприклад, дві школи організовують початкову школу разом. Тобто, знайти варіанти, щоб всі діти початкових класів розпочали навчання з 1 вересня, можливо. Головне на це воля і бажання громад», – сказала обласна депутатка.

Іванна Герус також запевнила, що всіх внутрішньо переміщених осіб зі шкіл і садків переселять.

«Ми, в обласній раді і військовій адміністрації дійшли до того, що це має бути зроблено. Ми це зробимо. Питання лише яким ресурсом. Дуже мало зараз є інформації. Дуже багато процесів тільки починають запускатись. Громади посилено шукають місця, куди переселити людей з шкіл та садочків», – розповідає Іванна Герус.

Вона також розповіла, що зараз в області проводять дослідження щодо потреб освіти, щоб знати, на що орієнтуватись в галузі під час війни і після війни. Для цього також опитують батьків-переселенців.

«Ми почали говорити з директорами, збирали різні зустрічі, «круглі столи», щоб зрозуміти які є зараз найважливіші потреби  і що робити. Ми багато говоримо про програму, приміщення, але мало говоримо про самих внутрішньо переміщених дітей. А дехто з них може мати і психологічні і фізичні травми, які спонукають і психологічні особливості. Діти переїхали без нічого, без настрою навчатись. Ми вирішили, що треба зрозуміти, що насправді потрібно цим дітям», – пояснює депутатка.

За її словами, вже провели опитування у двох фокус-групах. Також запустили в онлайн-форматі опитник для батьків. Ще плануються деякі офлайн-заходи безпосередньо з дітьми за методикою ЄС.

«Основне наше завдання – не змістити дискурс в сторону внутрішньо переміщених дітей, а щоб вони адаптувались до місцевих особливостей і місцеві діти їх добре сприйняли як своїх, щоб не було якогось булінгу», – говорить Іванна Герус.

За її словами, вже є перші результати опитування. І за ними можна зрозуміти, що найбільше турбує батьків-переселенців. Зокрема, найчастіше вони звертають увагу на матеріальне і технічне забезпечення: бракує зошитів, канцелярських речей, наплічників. Не всі батьки мають гроші, щоб купити це шкільне приладдя.

На Львівщині на сьогодні, за словами депутатки, перебувають до 27 тисяч внутрішньо переміщених дітей.

оренда квартири Львів

Новини