Німеччина збільшить кількість коштів на зброю, в Україні – не розуміють, на що вони підуть

Фото: Збруч

Міністр фінансів Крістіан Лінднер оголосив, що Німеччина збільшить фонд військової підтримки зарубіжних країн до 2 мільярдів євро, більшість яких піде Україні на закупівлю зброї.

Про це Лінднер написав у Twitter, повідомляє «Європейська правда».

«Повідомлення ЗМІ правильні: у додатковому бюджеті допомогу в Ertüchtigungshilfe (інструмент фінансової підтримки для зміцнення збройних сил та сил безпеки у країнах-партнерах) буде збільшено до 2 мільярдів євро. Ці кошти принесуть велику користь Україні. Федеральний канцлер просив про це раніше», – написав міністр.

Минулого року фонд становив 225 мільйонів євро.

Раніше ЗМІ повідомляли, що гроші мають бути витрачені на нову військову техніку, більшість якої піде в Україну.

Лише на Європейський фонд миру, що закуповує зброю для України, з цієї суми передбачено близько 400 мільйонів євро.

Два мільярди євро не є частиною спеціального фонду Бундесверу у розмірі 100 мільярдів євро внаслідок війни в Україні, а є додатковими видатками.

Разом з тим посол України у Берліні Андрій Мельник у коментарі Welt розкритикував відсутність інформації щодо збільшення військової допомоги Німеччини.

«Оголошення про збільшення військової допомоги Україні, на перший погляд, звучить добре. Однак український уряд не був проінформований про деталі», – сказав Мельник.

За його словами, жодних консультацій із його країною з цього приводу не проводилося. «Ми не знаємо обсягів подальших постачань зброї, процедури чи тимчасових горизонтів. Все це залишається невідомим», – додав посол.

Мельник сказав, що його уряд уже отримав численні пропозиції від німецької військової промисловості щодо такої зброї, як системи ППО, самохідні гаубиці, бойові танки типу «Леопард» та бронетранспортери типу «Marder».

«Ми сподіваємося, що нарешті зможемо розпочати чесний і конструктивний діалог з федеральним урядом, щоб Німеччина могла допомогти нам якнайшвидше придбати це та інше важке озброєння», – сказав він.

оренда квартири Львів

Новини