Обов’язковими мали б бути не тільки бомбосховища, – головний архітектор Львова

Фото: krot.info

У Львові розглядають нові стандарти безпечного будівництва в умовах війни. Зокрема, вивчають досвід Ізраїлю. Про це в ефірі «Першого Західного» розповів головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

На його думку, війна показала, що сьогодні ми маємо випереджати будівельні норми. Житло має ставати безпечнішим.

«Ізраїльський досвід говорить, що в кожній квартирі має бути така кімната безпеки, де всі стіни є з армованого бетону. Тобто, фактично, в будинку це такий стояк з кімнат. Вікна там захищені відсувними віконницями зі сталі. Також вікна – алюмінієві, відтак непроникні у разі хімічної атаки. В цих кімнатах можна бути без протигазу тому, що вентиляція має фільтри. В цьому не має нічого надкосмічного. Ця практика працює і це дається взнаки», – наголошує архітектор.

За його словами, в Ізраїлі, такі будівельні норми діють з 1992 року. Більше того, нині такі безпечні кімнати добудовують до житла, яке будувалось ще до нових стандартів.

«Звичайно, від прямого потрапляння ракети воно не дуже врятує. Але від ударних хвиль, які складають загрозу для більшості мешканців – це важливо. Ми бачимо, що жодне місто в Україні нині не є безпечним», – говорить Антон Коломєйцев.

Він вважає, що на таке житло буде великий запит, оскільки північний сусід нікуди не дінеться і загроза буде постійною.

оренда квартири Львів

Новини