Операцію евакуації захисників Маріуполя проводять за участі західних партнерів – Зеленський

Фото: ОПУ

Президент Володимир Зеленський сказав, що операцію з безпечного виходу захисників Маріуполя проводять за участі західних партнерів, але наразі деталі не розголошують.

Про це йдеться в уривку інтерв’ю Зеленського в ефірі всеукраїнського телемарафону, яке вийде 21 травня, інформує Українська правда.

 «На сьогодні вивезено всіх цивільних людей – тих, які були заблоковані на заводі (Азовсталь). Евакуація всіх інших цивільних людей, які були біля заводу або в інших частинах Маріуполя – вона розпочата давно вже.

Цивільних – вивезено. Медиків – вивезено. Вивезено важкопоранених, вивезено поранених.

На цю мить, як ми з вами говоримо, я знаю, що відбувається також (у Маріуполі – ред.). Вивезені також, що найближчим часом, не днями навіть, завершиться вивезення всіх.

Структура складна. Домовлялися про те, що розблокуванням будуть займатися посередники – західні партнери. Я домовлявся з Туреччиною, Швейцарією, Ізраїлем, спочатку Францією через стосунки лідерів (цих країн – ред.) з Російською Федерацією. Коли ми бачили, що військовим шляхом розблокувати неможливо.

Наші військові отримали сигнал, що вони мають повне право вийти і зберегти своє життя». Зеленський твердить, що він наполегливо просив у розмові з кожним лідером країн-партнерів щодо надання озброєння для розблокування Маріуполя військовим шляхом.

За словами президента, частина військовослужбовців ЗСУ були готові, в разі надання важкого озброєння від країн-партнерів, іти на військову деблокаду Маріуполя, попри ризики.

У цьому ж інтерв’ю Зеленський розповів, що під час блокування росіянами захисників Маріуполя на заводі «Азовсталь» українське командування надсилало гелікоптери з провіантом, боєприпасами й медикаментами, але 90% льотчиків гелікоптерів загинули при виконанні цих завдань.

Удень 20 травня командир полку Нацгвардії «Азов» Денис Прокопенко оприлюднив відеозвернення, в якому запевнив, що вони поінформовані про перебіг операції з евакуації. Наразі командири знаходяться на «Азовсталі» і займаються процесом евакуації тіл полеглих героїв, аби їхні близькі могли поховати їх із почестями. 19 травня зі схожим відеозверненням виступив заступник командира капітан Святослав Паламар.

19 травня агентство Associated Press орпилюднило запис, на якому з території «Азовсталі» виходять українські військовослужбовці.

Представники Міжнародного комітету Червоного Хреста заявляли, що вони реєструють всіх українських військових, яких евакуюють з «Азовсталі».

Російське міністерство оборони заявляло, що з «Азовсталі» вийшло 959 українських військовослужбовців. Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр закликала не реагувати на російські заяви щодо процесу евакуації захисників Маріуполя, тому що вони розраховані на внутрішнього споживача й на дезінформацію.

оренда квартири Львів

Новини