Органи відділили сіткою: У львівському Охматдиті провели унікальну операцію дитині

Фото: Охматдит

У львівському Охматдиті прооперували новонародженого хлопчика із важкими рідкісними вродженими вадами розвитку. У дитини органи черевної порожнини були у грудній клітці, а серце у правій частині.

Зазначається, що трьохденний малюк із Львівщини поступив до лікарні одразу після свого народження із однією із найважчих вад розвитку – лівобічною діафрагмальною грижею та повністю недорозвиненою лівою легенею.

Після обстеження дитини, хірурги «Охматдиту» виявили повну відсутність одного із куполів діафрагми, що потребувало оперативного втручання з його пластики штучним матеріалом – сіткою, яка відділила органи грудної клітки від органів черевної порожнини.

Оперативне втручання тривало три години за участю операційної бригади з п’яти лікарів. «Шлунок, кишківник, селезінка, ліва доля печінки розвивалися у лівій половині грудної клітки, що не давало можливості рости лівій легені. Тобто, у дитини виражена гіпоплазія лівої легені. А серце знаходилося у правій частині грудної клітки. Під час оперативного втручання нам вдалося перемістити черевні органи з грудної клітки туди, де вони мають природно бути і відділити їх сіткою. Серце почало поступово зміщуватися на своє природнє місце», – прокоментував керівник Клініки хірургії з центрами торакальної хірургії, нефрологічної хірургії та реконструктивної урології Олег Ленів.

Сьогодні дитина знаходиться у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії новонароджених, де отримує подальше лікування. Стан дитини стабільний.

Зі слів медиків, унікальність патології цієї дитини у тому, що у неї була повністю відсутня половина діафрагми, що зустрічається вкрай рідко і є найвищим ступенем ризику для життя дитини. Згідно статистики – до 4-ох разів у рік для нашого регіону.

Лікарі «Охматдиту» інформують батьків, які під час вагітності зіткнулися з подібними проблемами, аби вони ще до народження малюка планували свій візит до лікаря, щоб обговорити подальші дії щодо порятунку і збереження дитячого життя після його народження.

оренда квартири Львів

Новини