Ознак наступу Росії перед початком війни не було, – Сергій Грабський

Фото ілюстративне: ТСН

Ні Україні, ні Росія не готувались до такої війни. Для України підготовка ускладнювалася тим, що не було ознак наступу. 

Про це в ефірі «Першого Західного» розповів військовий експерт Сергій Грабський. Він каже, що сам до останнього не вірив, що можлива агресія такого масштабу. Він очікував удару в районі Донбасу. Хоча і там розташування військ виглядало непереконливим.

За його словами, українська військові уважно слідкували за ситуацією з квітня 2021 року: стежили за темпами зосередження противника, розгортанням систем забезпечення, проведенням навчань.

«Але не створювались запаси, які могли би свідчити про підготовку до фронтової операції. Це легко відслідковувати, бо ми вчились в одних і тих самих академіях, за тими самими підручниками. І для нас об’єктивними є певні показники підготовки. Щоб ви розуміли: чи можна сховати 2 тисячі тон пального, необхідних  на один день наступальних дій для дивізії? Якщо операція планується на 10 днів, то де сховати 20 тисяч тон пального? А додайте туди боєприпаси – 180 тон на день. Додайте сюди харчі на 15 тисяч осіб – 30 тисяч кг на день. Цих ознак не було», – говорить Сергій Грабський.

Втім, він вважає, що не зовсім коректно говорити, що Україна зовсім не готувалась до війни. Зокрема, була прийнята концепція Національного спротиву, хоча із великим запізненням.

За його словами, Польща подібну концепцію прийняла ще у 2015 році. І вже в 2021 році під час так званої мігрантської кризи саме територіальні війська спрацювали на відмінно. Але у них для цього  було 6 років.  В України не було і 2 місяців.

Військовий експерт також зауважує, що і Росія до такої агресії не готувалась.

«Я запитався своїх колег наприкінці 24 лютого про те, яка кількість ударів була нанесена по наших військових об’єктах. При стандартній кількості масованого удару, прописаній в кожному керівному документі – 400-600, вони нанесли 130-150. Перше питання в мене було: «Це про що? Що це було?» – розповідає експерт.

Тобто, він каже, що не тільки Україна не готувалась до такої агресії. Ніхто не готувався.

оренда квартири Львів

Новини