Падіння української економіки одночасно може стати і шансом України, – Степан Куйбіда


Через війну падіння української економіки посилюється. Але пік падіння може стати і вершиною наших можливостей. Так вважає керівник департаменту економіки Львівської обласної військової адміністрації Степан Куйбіда. Про це він розповів в ефірі «Першого Західного».

«Це пік, коли ми зможемо ще раз себе проаналізувати, знайти свої сильні сторони, слабкі сторони прикрити і дати новий поштовх. Якщо ми зрозуміємо, де є наша smart-спеціалізація, бо ми є не тільки  сировинним придатком – тоді буде майбутнє», – вважає посадовець.

Щоб економіка виживала в теперішніх умовах, на його думку, державній владі треба себе поводити гнучко і вона це робить.

«Для прикладу, критичний імпорт. Ввели обмеження. Зрозуміли, що це знищить внутрішнього товаровиробника зняли обмеження. Те саме стосується мита і підтримки бізнесу. Зрозуміли, що бізнесу не вистачає підтримки – запустили програму. Допоки уряд буде зберігати свою гнучкість у стосунку  до бізнесу – доти цю економіку ми зможемо втримувати», – переконаний Степан Куйбіда.

Він також наполягає на створенні стратегії розвитку,  як плану заходів, що мають стимулювати внутрішнього товаровиробника працювати і експортувати по можливості.

«Ми маємо використати те, що ЄС добре слухає, що ми говоримо, і оця наша експортна експансія, але акцентую, не сировинна, дасть змогу нам триматись. Зараз вся держава має переорієнтуватись на захід», – додає чиновник.

Крім того, він вважає, що Західна Україна повинна змінити свій функціональний тип території. Стратегію розвитку області тепер треба доповнити новим пунктом – логістика. За Львівщиною треба зафіксувати функцію «воріт у Європу». Але, щоб це виконати, нам бракує вузької колії. За словами Степана Куйбіди, залізниця це розуміє і готова ці речі розвивати.

Ще дві сфери, які, на думку чиновника, треба розвивати в області,  це альтернативна енергетика, що означає енергетичну безпеку та ІТ і креативні індустрії. Останні галузі є одними із найгнучкіших, вони добре розуміють, що таке долар і євро. І вони створюють в суміжних галузях економіки нові робочі місця.

оренда квартири Львів

Новини