Переговори про гарантії безпеки для України завершаться впродовж тижня – Подоляк

Фото: ОП

Переговори про гарантії безпеки для України з країнами-партнерами завершаться впродовж тижня. Про це радник голови Офісу президента Михайло Подоляк сказав в ефірі єдиного телемарафону, повідомляє Суспільне.

За словами Подоляка, зараз тривають консультації з країнами-потенційними гарантерами безпеки.

«На рівні політичних радників тривають консультації з країнами, які заявили, що вони згодні обговорювати ті гарантії, які вони можуть взяти на себе. Безумовно, там будуть різні пакетні гарантії», – сказав Подоляк.

Він також окреслив важливі для України моменти. Це поставки зброї, закрите небо, військові консультації та засоби для швидкої закупівлі додаткового озброєння.

«Я думаю, що ці питання протягом тижня максимум можуть бути завершені», – розповів Подоляк.

За його словами, гарантії безпеки для України – це принципове питання.

«Ми не хочемо отримати Мінськ-3, наприклад, щоб через пару років мати знову ж таки конфлікт з РФ», – сказав посадовець.

Україна хоче такі гарантії безпеки, щоб у разі ескалації поруч із Україною стояли інші країни.

«Щодо РФ, для нас важливо, щоб РФ зрозуміла, що якщо вони захочуть напасти, будуть бачити інші країни з потужними арміями», – пояснив Подоляк. За його словами, має йтися про юридичне право тих країн стати на захист України.

Нагадаємо, Президент Володимир Зеленський вважає, що договір про мир із Росією має складатися із двох документів, один з яких містив би гарантії безпеки для України.

У Стамбулі 29 березня відбулись перемовини української та російської делегацій щодо припинення війни, які тривали понад три години. Сторони розглянули питання Договору про гарантії безпеки для України. Ці пропозиції були надані російській стороні. У відповідь делегація РФ заявила про два кроки щодо ескалації ситуації.

оренда квартири Львів

Новини