Після прильоту ракет, повітря і воду навколо перевіряють, – Наталія Іванченко

Фото з відкритих джерел

Через ймовірну загрозу хімічних чи ядерник атак, в Україні почали частіше вимірювати радіаційний фон. Щоб знати його рівень, його міряють щоденно в певних контрольних точках. Про це в ефірі «Першого Західного» розповіла керівниця Львівського обласного центру контролю і профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко.

«Якщо відбувається надзвичайна ситуація, то ми позачергово вимірюємо радіаційний фон, щоб знати, чи може Львівщина перебувати у вільному стані, чи нам потрібно вживати наприклад, йодовмісні препарати», – пояснює посадовиця.

Однією з таких надзвичайних ситуацій є приліт російських ракет на Львівщину. Тоді фахівці виїжджають туди і на певній відстані від місця падіння ракети, здійснюють обстеження повітря на різноманітні показники, які можуть підвищитись внаслідок падіння ракети.

«Ми проводимо дослідження води, атмосферного повітря, радіаційного фону. Окрім того, воно  проводиться ще через певні проміжки часу. Наприклад, прилетіла ракета вночі – робимо заміри вночі, потім вранці, щоб знати ті межі, коли все гаразд, а коли вже треба буде вживати певних заходів», – говорить лікарка.

Пересічний мешканець інформацію про радіаційний фон може прочитати на сайті обласного центру контролю і профілактики хвороб МОЗ України і на їхній Facebook-сторінці чи Теlegram-каналі.

«Якщо би відбулось перевищення, то, відповідно, з’явились би рекомендації і від служби надзвичайних ситуацій і від нас, людей би інформували негайно, що потрібно зробити, щоб не допустити негативного впливу на стан їхнього здоров’я», – пояснює Наталія Іванченко.   

оренда квартири Львів

Новини