«Польські «Краби» готові для фронту». Резніков розповів про плани щодо нової зброї

Фото: Олексій Резніков, Фейсбук

До виконання бойових завдань на фронті готові польські САУ «Краб». Після гармат М777 та FH70, САУ «Ceasar» та М109А3 – це 5-й вид артилерії 155-мм калібру, який нам вдалося залучити.

Про це у Фейсбук повідомив міністр оборони України Олексій Резніков.

Він розповів, що після 24 лютого беззаперечним пріоритетом Міноборони стало забезпечення армії зброєю та боєприпасами, військовою та спеціальною технікою. Олексій Резніков зазначив, що довелося дуже швидко вчитися, адже Міноборони не було пристосоване до масштабного імпорту зброї, не було відповідних компетенцій.

Оперативно налагоджено роботу за трьома напрямками:

● системна взаємодія з партнерами для отримання матеріально-технічної допомоги;

● закупівля озброєння та техніки в українських виробників;

● імпорт через прямі контракти Міноборони та механізми спецекспортерів.

Ключовим стратегічним рішенням минулого періоду стала зміна філософії – запущено переведення ЗСУ на важке озброєння, що використовується державами-членами НАТО. У першу чергу це стосується артилерії, яка відіграє визначальну роль. Ззвертаючись за допомогою до партнерів, Україна ініціювала постачання артилерії 155-мм калібру та інших важких озброєнь.

Зокрема, станом на зараз Міністерством оборони забезпечено постачання до Збройних Сил України понад 150 артилерійських платформ 155-мм калібру. Запаси снарядів цього калібру вже на 10% переважають запаси снарядів великих калібрів радянського типу, які були станом на 24 лютого 2022 року. При цьому ефективність цих снарядів вища, ніж радянських зразків, тому менший розхід.

Одночасно до Збройних Сил України було поставлено понад півсотні гармат інших значних калібрів. А також снарядів до них, які складають понад 75% обсягу, що був на початку повномасштабного російського вторгнення.

Десятки одиниць РСЗВ радянського зразка та десятки тисяч снарядів, сотні мінометів і сотні тисяч пострілів до них укріпили українську оборону.

За постачанням до ЗСУ танків та іншої бронетехніки радянського зразка, що сумарно вже рахується на сотні, Міноборони України конкурує за лідерство з російською армією.

Резніков також відзначив самовіддану і фахову роботу спеціалістів ДК «Укроборонпром», які відновили чи поставили на службу українським воїнам сотні одиниць військової та спеціальної техніки, зокрема – трофейної.

Від партнерів ми отримали близько 250 бронемашин західних зразків (М113 ТМ, М113 YPR-765, Bushmaster, Mastiff, Husky, Wolfhound тощо) і продовжуємо цю роботу.

Він також згадав ПЗРК (Stinger, Starstreak, Mistral, Piorun, Grom тощо), ПТРК (NLAW, Javelin, Milan тощо) і гранатомети (Panzerfaust, Carl Gustaf, АТ4, RGW-90 HH / MATADOR та ін.) – їх тисячі, це загальновідомо.

Крім цього Міноборони через різні механізми передало сотні безпілотників, у тому числі – кілька десятків ударних. Ми очікуємо у найближчих пакетах допомоги серйозні БПЛА.

Берегову оборону посилено надзвичайно ефективними комплексами Harpoon, які в поєднанні з нашими «Нептунами» вже змушують ворожий флот триматися на відстані, щоб не повторити долю флагмана чф РФ – крейсера «Москва»…

Міністр оборони підкреслив, що, наприклад, по артилерії 155-мм калібру Міноборони вже виконало початковий запит від Збройних Сил на 90%. На 100% ця початкова потреба буде закрита протягом 1-2 тижнів.

Але вже існує чіткий план поставок артилерії до кінця липня, відповідно до потреб українських захисників.

Олексій Резніков також нагадав, американські та британські партнери вирішили надати Україні РСЗВ. Наші воїни вже деякий час навчаються ними управляти.

За його словами, запущено завчасна підготовка команд для різних типів зброї, по яких ще немає політичних рішень. Навчання за деякими позиціями почалося ще у березні. Зараз підготовку проходять чи розпочнуть найближчим часом понад 1,5 тисячі наших військових.

Він наголосив, що Україна вже отримала від партнерів, придбала на ринку, виготовили та передали Збройним Силам значну кількість зброї. Її вистачило б для переможної оборони від будь-якої армії у Європі, але не від Росії, там є у запасі ще багато засобів для пожирання людських життів.

Тому в Міноборони наголошують – Україні конче потрібне важке озброєння, і дуже швидко. Ми довели, що у нас немає страху перед Кремлем, на відміну від багатьох інших. Але ми, як країна, не можемо собі дозволити стікати кров’ю, втрачаючи наших кращих синів і доньок.

Тому цілі України наступні:

● отримати значну кількість РСЗВ зразка НАТО та боєприпасів до них;

● забезпечити повне заміщення деяких існуючих калібрів радянського зразка (гармати зношені, снаряди не виробляються або їх дуже мало) на платформи, які поширені в країнах НАТО і забезпечені боєприпасами;

● домовитись з партнерами про перехід до постачання не у вигляді окремих платформ, а у вигляді цілісних підрозділів, що відразу готові до виконання бойових завдань (organic unit). Це значно підвищить ефективність на полі бою;

● залучити сотні одиниць важкої бронетехніки, без якої неможливий ефективний контрнаступ. Слід враховувати, що радянська техніка переважно є застарілою і потребує приведення до бойового стану. А від партнерів ми поки отримуємо достатньо легку броню, не завжди зі зброєю.

● отримати бойові літаки та засоби ППО/ПРО для захисту нашого неба.

оренда квартири Львів

Новини