Новини

Поморянський замок потребує  термінової реконструкції

На Львівщині на очах розвалюється Поморянський замок. На реконструкцію середньовічної пам’ятки потрібні мільйони гривень. Два роки тому у будівлі впала стіна, обвалилося понад половина даху.

Колись же тут мешкали найшляхетніші родини: короля Яна Собеського, Радзивилів та Потоцьких.

Аби стіни споруди остаточно не посипалися минулого року будівлю із усіх боків укріпили дерев’яними балками. Щоб аварійна конструкція не приваблювала місцевих екстрималів, робітники намертво забили усі вікна.

Зараз аварійна будівля на балансі департаменту архітектури та містобудування Львівської облдержадміністрації. Там кажуть, аби врятувати замок з руїн уже розробили проектно-кошторисну документацію. На консервацію та частково реконструкцію потрібно 10 мільйонів гривень. Кошти поступово виділяють з обласного бюджету. У департаменті переконують, цьогоріч розпочнуть підмуровувати стіни.

Т.в.о. директора департаменту архітектури та розвитку містобудування Оксана Ткачук розповіла, що 500 тисяч гривень передбачено з обласного бюджету, 200 тисяч – уже цього року обіцяє Золочівський район, а ще порядка 300 тисяч, а той й півмільйона, обіцяє обласна рада за переглядом бюджету півріччя.

Залишити відповідь