Пошкоджені банкноти з окупованих територій, як правило, мають отвори, – Нацбанк

Фото: НБУ

В Україні в обігу з’явилися пошкоджені гривневі банкноти з тимчасово окупованих територій. Вони були спеціально зіпсуті українськими банками. 

Відповідно до вимог Нацбанку, якщо фінансові установи не встигають вивезти готівку з окупованих територій,  вони мають в певний спосіб її пошкодити. Наразі найчастіше пошкодження фіксують на 500-гривневих купюрах.

Про це в ефірі «Першого Західного» розповів заступник голови ради Нацбанку Василь Фурман.

Здебільшого, пошкоджені банкноти з тимчасово окупованих територій мають три чи чотири отвори. Це нестандартно, тому, на  думку управлінця, громадяни звернуть на це увагу.

«Такі банкноти не є недійсними. Остаточну крапку в питанні: дійсна вона чи не дійсна – ставить Нацбанк після дослідження. Який механізм?  Громадянин звертається до банку – той вилучає купюру і відправляє до Нацбанку України», – сказав Василь Фурман.

За його словами, найбільше таких грошових знаків з’являлось в банкоматах чи терміналах. Банкноти не були знищеними, бо сама процедура вилучення передбачає, що відділення банків їх пошкоджує  і далі передає до Нацбанку, оскільки виключне правило на знищення банкнот є лише у Національному банку України. Ймовірно, ці зіпсуті гроші викрали з відділень українських банків на окупованих територіях.

В Нацбанку закликають українців не приймати під час розрахунків пофарбовані, розрізані або з отворами банкноти, адже такі гроші перестали бути платіжним засобом. Про розповсюджувачів таких банкнот також просять повідомляти Національну поліцію України.

В Нацбанку також наголошують, що підроблені та навмисно пошкоджені банкноти вилучаються без відшкодування їх вартості.

оренда квартири Львів

Новини