«Працюємо на рівні юридичних підгруп» – Подоляк про те, як йде робота над гарантіями безпеки України

Фото: Настоящее время

Зараз на рівні юридичних підгруп відпрацьовуються формулювання міжнародного договору про гарантії безпеки України.

Про це повідомив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк в ефірі телемарафону, інформує Українська правда.

«Тому що там буде не тільки Україна, не тільки Росія, там будуть ще країни, потенційні гаранти. Ми не хочемо мати відношення до прямого договору між Україною і Росією. Тому що розуміємо, що Росія постійно міняє свої позиції. Тому ми хочемо, щоб у цьому договорі було багато країн. І сьогодні розмова йде в робочих підгрупах – як має бути імплементована оця частина країн-гарантів».

«Має бути Україна з одного боку, поряд з Україною 5-7 країн гарантів, а навпроти має стояти РФ. Тому сьогодні йде робота над юридичними формулюваннями».

Подоляк також заявив, що Росія прагне включити до договору Білорусь, оскільки ця країна перебуває в її підпорядкуванні.

«Це їх «запросная позиция», як вони кажуть. Вони пропонують Білорусь, вони пропонують країни, які будуть їх підтримувати з точки зору того, що вони перебувають у підпорядкованому відношенні до Росії. Білорусь і Росія – це союзні держави. Зрозуміло, що Росія хоче наситити цей пакет країн-гарантів своїми якимись прихильниками.

Але російська сторона має свої позиції, а українська сторона має свої позиції по країнах. Для нас важливо, щоб були потужні країни Радбезу, які мають потужні армії з ядерним компонентом, і це будуть країни, які будуть стояти поруч з Україною з точки зору гарантій безпеки».

Україна в рамках домовленостей із росіянами запропонувала угоду про міжнародні гарантії безпеки для України, які будуть подібними на механізм колективної безпеки, що діє в НАТО. Тобто в разі нападу чи військової агресії проти України всі країни-гаранти повинні будуть долучатися до захисту та надати реальну допомогу.

За словами українських перемовників, серед таких країн-гарантів хочуть бачити постійних членів Ради безпеки ООН, а також Німеччину, Канаду, Італію, Польщу, Ізраїль й Туреччину.

Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю турецьким журналістам сказав, що радники лідерів уже 7 країн готові обговорювати зміст угоди про міжнародні гарантії безпеки, а саме США, Велика Британія, Туреччина, Польща, Німеччина, Франція, Ізраїль.

Глава МЗС РФ Сергій Лавров 7 квітня заявив, що українська переговорна група нібито відійшла від тих позицій, які походили в раунді очних перемовин 29 березня. В Офісі президента України відреагували, що російська влада влаштовує провокації задля тиску.

8 квітня Лавров заявив, що серед країн-гарантів безпеки України повинна бути й Білорусь. Подоляк на це відповів, що пропозиції можна подавати, але у фінальному документі їх може не бути.

оренда квартири Львів

Новини