Проїзд в маршрутці має коштувати 17 гривень, – Іван Велійка

Фото: glavcom

Львівські перевізники вимагають підвищити вартість проїзду у громадському транспорті до 17 гривень. Тариф обґрунтували підвищенням вартості пального та матеріалів.

Про це в ефірі «Першого Західного» повідомив голова Львівського обласного відділення ГО «Всеукраїнська асоціація автомобільних перевізників» Іван Велійка.

За його словами, навіть 17 гривень – це цифра «на виживання підприємства».

«Коли ми приймали у Львові тариф 10 грн, то туди була закладена ціна пального по 20 грн 10 к . На сьогодні вартість пального по дрібногуртових закупках, що ми робимо, коливається 61-63 гривні.  Але не тільки вартість пального виросла. Виросла ціна запасних частин в 1,8 рази, автошини – в півтори рази. До цього понеділка підприємства-перевізники могли купувати пальне і здійснювати ремонт, а зараз вони вже працюють в мінус», – розповідає Велійка.

Він навів приклад перевізника, власника трьох компаній, кредиторська заборгованість яких склала 6 мільйонів гривень. Як наслідок, продавці пального чи запчастин переставали давати їм товар в борг, а вимагають тільки передоплату.

Також перевізники вимагають дозволити пільговий проїзд тільки з 11 -ої до 16-ої години. «В години пік, коли люди їдуть на роботу, платити повинні всі. Я вважаю, що пенсіонер, що працює, має можливість заплатити за проїзд, а пенсіонеру, який не працює не обов’язково в 8-ій чи 9-ій вже бігти по базарах», – заявляє Іван Велійка.

У інших містах України перевізники також заявили про підняття тарифів. Однак, там ціна не така висока. Наприклад, в Ужгороді вартість проїзду складає 12 гривень, в Кривому розі – 10 гривень.

«Не можна порівнювати місто-мільйонник з містами, де проживає до 150 тисяч людей. Крім того, в Ужгороді, Кривому розі в перевезенні працюють ФОПи, а в нас обслуговують підприємства. Це трохи є різниця. Всі підприємства працюють легально, всі водії влаштовані на роботу, виплачується зарплата і сплачуються податки», – говорить представник асоціації перевізників.

Наразі львівська міськрада ще не озвучила офіційної позиції щодо вимоги перевізників. Але, за словами Івана Велійки, вже відбулось засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, де розглядали необхідність перегляду тарифу, а відтак, рекомендували міськвиконкому у п’ятницю, 27 травня, переглянути тариф і встановити вартість проїзду на рівні 15 гривень.

оренда квартири Львів

Новини