«Раду собі дамо». Полковник ЗСУ про те, як швидко українці зможуть перейти на сучасну західну техніку

155-мм гаубиці M777 для України. Квітень 2022. Фото: Міноборони США

В Україну надходить сучасне озброєння від країн з усього світу – США, Великої Британії, країн ЄС та Австралії. До того ж цього тижня має запрацювати закон про ленд-ліз, який президент Джо Байден обіцяє підписати 9 травня. В Україну, як зазначив високопоставлений представник Міноборони США, вже транспортували 90% обіцяних гаубиць М777. Закордонні і вітчизняні експерти дискутують, наскільки швидко наші військові фахівці зможуть перейти на новітні види техніки і озброєння, чи можливо термін навчання скоротити – про це офіцер-танкіст полковник Дмитро Хаустов.

Конкретні види озброєння залежать від запитів Генштабу ЗСУ

 – На яке озброєння і військову техніку ми можемо сподіватися у ближчий час?

 – Насамперед, в межах іноземної допомоги нам будуть передані зразки озброєння та військової техніки (ОВТ) ще радянського виробництва, які стоять на озброєнні цілої низки країн східної Європи, а також є в розпорядженні інших країн. Тут питань виникати не повинно. Ми вміємо цю зброю використовувати й досить креативно, на відміну від російських окупантів, які досі все роблять за радянськими кліше та методичками.

 Втім, Українській армії зараз дуже необхідні й інші зразки озброєння, сучасні та високотехнологічні. Іноземні країни вже надають свою артилерію великого калібру, реактивні системи залпового вогню, бронетехніку, засоби контрбатарейної боротьби (спеціальні радари з виявлення позицій ворожої артилерії та корегування вогню своєї артилерії), засоби проти повітряної оборони (ППО) малої дальності та ППО сухопутних військ, засоби ведення повітряної розвідки (БпЛА), дрони-камікадзе, тощо. Також, йдеться про те, що у найближчій перспективі можуть бути надані новітні танки, засоби ППО середньої дальності авіація, радіолокаційні станції, ракетне озброєння. До нас вже транспортували понад 90% із тих 90 гаубиць М777, які раніше США пообіцяли надати Збройним Силам України. 90 тисяч із 144 тисяч боєприпасів до них – також вже в Україні. Наші артилеристи вже почали ці гаубиці успішно застосовувати проти російських окупантів. Прибуває й інше озброєння.

Президент Сполучених Штатів Джо Байден підпише закон про ленд-ліз для України 9 травня. Фото: УНІАН

«Lend lease», тобто буквально «передання в оренду чи у борг» передбачає, що Вашингтон в стислі терміни надаватиме військову і цивільну техніку, зброю, устаткування, боєприпаси та інше майно країні, чия оборона є «життєво важливою» для США. Зараз цією країною є Україна. Будуть прибрані всі бюрократичні перепони на поставки до нас американської зброї і йдеться про десятки мільярдів доларів за пів року.

Щодо конкретних видів озброєнь – все залежатиме від того, якими будуть запити нашого Генерального штабу. Йдеться про потужну допомогу, що буде враховувати наші потреби.

Отже, передусім, до України поїде артилерійське озброєння. Артилерії потрібно багато, бо росіяни після великих втрат зрозуміли, що в нас величезна кількість протитанкових засобів – «Javelin», «NLAW», гранатомети зі всієї Європи і вирішили скористатися власною перевагою в повітрі та артилерії.

Саме з цієї причини нам потрібна артилерія, яка стріляє дальше та влучніше. І, зрозуміло, що потрібна ППО. Артилерія, калібром 155 мм, стріляє дальше десь на 20%, ніж артилерія, калібром 152 мм, що знаходиться на озброєнні в окупантів. Та й самі снаряди 155 мм мають більше вогневе враження. Тобто, якщо ведеться контрбатарейна боротьба, то той, у кого є більше 155-міліметрових, має перевагу. 

«Жодних проблем при підготовці не буде»

 – Пане Дмитре, чи справді, як стверджують деякі закордонні та й вітчизняні військові експерти, підготовка українських військових до роботи з новими видами озброєнь – займе багато часу?

 – Щодо артилерійського озброєння то артилеристів підготувати можна швидко. Вони в нас досвідчені і там специфіка інша – для фахівців з хорошою, якісною підготовкою (а вони таку отримали), просто, вибачте за спрощення, таблиці стрільб і напрямок показати. У нас вже є певна кількість військових спеціалістів, які можуть оперувати фактично всім переліком очікуваного іноземного озброєння і, навіть, вчити інших. Мова не лише про офіцерів, а й військових фахівців нижчих ланок.

Також досвід засвідчує, що ті військовослужбовці, які мають навички застосування схожих систем озброєння, якими вже оснащена вітчизняна армія, досить швидко перелаштовуються.

Стрільба з гаубиці. Фото – US Army, Isaiah J Scott

Західні зразки танків максимально автоматизовані

Стосовно бронетехніки то, принаймні, перші партії – передаватимуться зі складів Збройних сил США в Польщі та Румунії.

Що ж до танків, які поступатимуть згодом, то за ергономікою вони більш сучасні ніж наші, тому в керуванні системою управліня вогню (СУВ), машиною або зарядженні зброї все просто і максимально автоматизовано. Маючи поняття роботи на наших танках, наші військові досить швидко розберуться з управлінням обладнанням на місці механіка, навідника, командира та заряджаючого.

Захоплений українськими військовими російський Т-72 у 2022 році. Фото: Міноборони

Найскладніше підготувати навідника. Але маючи сучасні тренажерні засоби та 10 годин занять на день, через 10-14 днів максимум, – отримаємо готового класного фахівця. Заряджаючого можна підготувати за 2 дні. У американців і німців у танках гідрооб’ємно-механічні трансмісії, а це значить вони мають руль. Вони механіка готують максимум – 2 тижні. Українського, який має досвід водіння, наприклад Т-72, ​​при 10 годинах підготовки вдень, можна навчити вести сучасний максимум за тиждень. Щодо командира танка, то він має вивчити роботу на радіостанції, давати вказівки навідника та за необхідності брати керування системою управління вогнем на себе, як у «Булаті» (український основний бойовий танк, який є модернізацією радянського танка Т-64. – Ред). Тож за два тижні підготовлені екіпажі українських танкістів будуть давати по зубах москалям. Жодних проблем при підготовці не буде.

Фото: AeroVironment

Щодо безпілотних літальних апаратів, то американці вже передали нам ударні безпілотники-камікадзе «Switchblade», поляки теж хороші БпЛА дали. Тож раду собі дамо. Важливо аби техніка і озброєння якнайшвидше були у нас.

Розмовляла Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини