Резніков закликає світ допомогти покарати російських військових злочинців

Фото: Укрінформ

Відповідальність Росії за воєнні злочини буде невідворотною, тому Україна звернулась до країн-учасниць Ukraine Defence Contact Group – формат «Рамштайн» з проханням делегувати експертів з військової юстиції, фахівців з протидії воєнним злочинам, які допоможуть нашій країні покарати злочинців.

Про це заявив у Фейсбук міністр оборони України Олексій Резніков.

За його словами, жорстоке масове вбивство російськими окупантами українських військовополонених в Оленівці вкотре проявило злочинну сутність і нелюдську природу всього, що намагається принести Кремль на нашу землю. І від чого ми захищаємо не тільки Україну, а весь вільний світ.

«Не маю жодних сумнівів, що після перемоги України у цій війні ми в той чи інший спосіб «наздоженемо» кожного з причетних до варварських вбивств і знущань. Представники сил оборони України неодноразово і дуже чітко висловлювались з цього приводу. Раніше чи пізніше, але це станеться.

Водночас наша відповідь має бути не лише принциповою, але й системною.

Важливою складовою протидії воєнним злочинам має стати демонстрація, що покарання буде невідворотнім і не обмеженим в часі.

У першу чергу це стосується не рядових виконавців, а осіб, які віддають накази, заохочують чи виправдовують злочини.

Відповідальність тих, хто сіє брехню та ненависть, також ніхто не відміняв. Практики Нюрнберга у цьому плані дуже помічні.»

Олексій Резніков наголосив, щоб це стало реальністю, крім всього іншого, Україна повинна з холодною головою запропонувати систему правових заходів реагування на воєнні злочини під час війни, якої Європа не бачила вже 80 років. І яка містить елементи, що можуть не в повній мірі бути охоплені чинними нормами права.

Він переконаний, що притягнення злочинців до відповідальності має стати частиною спільних зусиль міжнародної коаліції, яка протидіє російській агресії.

Саме тому міністр оборони України ініціював звернення через Міністерство закордонних справ до країн-учасниць Ukraine Defence Contact Group (відома в Україні як формат «Рамштайн») з проханням делегувати експертів з військової юстиції, фахівців з протидії воєнним злочинам.

Мета – утворити міжнародні групи, які допомагатимуть з роботою по конкретних кейсах російських воєнних злочинів в Україні, а також аналізуватимуть практичні аспекти покарання за воєнні злочини, вчинені під час війни, що містить багато гібридних елементів.

«Координація у сфері покарання російських злочинців може стати важливим доповненням роботи з надання допомоги зброєю, у чому «Рамштайн» завдяки лідерству великого друга України і мого друга – міністра оборони США Ллойда Остіна ІІІ вже продемонстрував видатні результати.»

Олексій Резніков також звернувся до президента Європейського суду з прав людини Роберта Спано щодо необхідності інтерпретації статей 2 та 3 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод з урахуванням сучасних умов та обставин жахливих злочинів РФ проти українських військовополонених.

«Росія отримує відсіч на полі бою, в інформаційній, економічній, енергетичній сферах. Юридичний фронт має послати Кремлю та усім причетним до агресії проти України чіткий сигнал, що вислизнути чи сховатися не вийде.

Єдиний шанс на порятунок хоч якоїсь перспективи для відповідних осіб у Росії – негайно припинити участь у злочинній агресії і конкретними діями пом’якшити наслідки.»

оренда квартири Львів

Новини