Російський «Газпром» повідомив про припинення поставок газу в Польщу

Фото; Радіо Свобода

Російський Газпром повідомив найбільшу польську газову компанію PGNiG про повну зупинку постачання газу з контрактного ранку середи.

Зазначається, що PGNiG отримав лист від Газпрому про повне припинення поставок за Ямальським контрактом. У компанії наголошують, що наразі всі поставки клієнтам здійснюються відповідно до їхніх потреб. Компанія стежить за ситуацією і готова до різних сценаріїв.

У PGNiG повідомляють, що на даний момент транспортна інфраструктура в Польщі функціонує безперебійно. Газ закачуються у підземні сховища, а паливо передається споживачам відповідно до поточного попиту.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький під час зустрічі із канцлером Олафом Шольцом підтвердив блокування Росією постачання газу до Польщі через відмову Варшави платити за газ у рублях.

«Так, я підтверджую, що такі погрози нам надходили від Російської Федерації, від Газпрому. Вони пов’язані із способом оплати – Польща дотримується контрактних домовленостей і, можливо, Росія спробує таким чином покарати нас»,- зазначив Моравецький.

Втім, він зазначає, що «Польща готувалася до диверсифікації газу та отримання газу з різних напрямків, і ще до запуску Балтійського газопроводу ми зможемо захистити нашу економіку, захистити домогосподарства, людей та поляків від такого драматичного кроку Росії».

«Нагадаю, що у нас є інтерконектори до Німеччини та Чехії, а також наш газовий термінал у Свіноуйсьце, який може приймати ще більші обсяги скрапленого газу», – додав польський прем’єр.

оренда квартири Львів

Новини