Росія з’явилась пізніше, ніж перша згадка про борщ – історик Ігор Лильо

Фото:agropolit

Віднесення приготування борщу до нематеріальної спадщини ЮНЕСКО не забороняє іноземцям відкривати українські ресторани і готувати борщ. На цьому в ефірі «Першого Західного» закцентував  історик, дослідник української кухні Ігор Лильо.

«Мова йде про те, що якщо ви хочете відчути певну якість продукту, яка є пов’язана з певними локальними особливостями, кліматом, то вам треба приїхати туди, звідки ця страва походить», –  говорить історик кухні.

Він пояснює, що борщ є українським через історичні, кліматичні та інші обставини. І заяви росіян, що це і їхня страва – недоречні.

«Він в ніякий спосіб не міг з’явитись в московитів тому, що буряк не росте в їхньому кліматі. А те, що вони розповідають, що у них він росте на півдні, в Краснодарському краї, то треба зауважити, що Краснодарський край – це Україна. Так, там практикується борщ, бо його українці  там варили.  В Москві росте капуста, яка є морозостійкою рослиною, тому вони мають щі, на які Україна не претендує», –  зазначає Ігор Лильо.

За його словами, перша задокументована згадка про борщ з’явилась в 1584 році. Її виявив в спогадах німецького мандрівника Мартина Груневега ніжинський історик Сергій Леп’явко.

«Саме він, будучи в Києві, в районі Борщагівки, описує те, що тут ніхто борщ не купує і не продає, бо його всі вміють робити і роблять його блискуче в різних варіантах», – розповідає Ігор Лильо.

Він зауважує, що при цьому термін Росія з’явиться лише у 1721 році – значно пізніше, ніж перша  згадка про борщ.     

В перших рецептах борщу не було картоплі, вона з’явилась лише в 19 столітті. Також там не було м’яса, бо це була пісна страва. Але історик наголошує, що насправді не існує стандартизованого рецепту борщу.

«Це означає, що культура борщу є адаптивна і одночасно це імпровізація. Кожен, хто готує борщ, фактично, є митцем. Тому, що він створює кожного разу унікальний шедевр», – зазначає Ігор Лильо. В різних регіонах України є різні традиції приготування борщу, але те, що він такий різноманітний, на думку історика, і робить його унікальним.

оренда квартири Львів

Новини