Розвідники розповіли, як відбувався вихід з «Азовсталі» українських захисників і чому це не була здачею в полон

Фото: BBC

Українські захисники «Азовсталі» не віддали зброю росіянам, а вийшли із заводу після того, як самі погодили умови свого утримання.

Про це повідомляє Українська правда.

За даними джерел видання в оточенні Зеленського, у квітні був напрацьований перший план виходу маріупольського гарнізону під гарантії ФСБ.

«У квітні Давид Арахамія домовився, що Росія готова всіх випустити, міг навіть приїхати особисто Бортніков (глава ФСБ) у Маріуполь, щоб під його гарантії всіх із «Азовсталі» вивести. Тоді поранені мали йти одразу в Енергодар у госпіталь, а всі, хто цілий – десь би зібрались, і їх – зразу на обмін.

Але оборонці заводу, Редіс та інші відмовились. Вони вірили, що здача в полон однозначно для них означатиме смерть».

Після цього переговори по «Азовсталі» передали військовим розвідкам України та РФ. І ГУР Міноборони та ГРУ Генштабу РФ змогли домовитись про варіант виходу.

Важливо, що у переговорах і обговоренні умов приймали участь самі командири маріупольського гарнізону. Зустріч російських військових і українських оборонців відбулась 9 травня біля Маріуполя.

 «На територію взятого в облогу заводу «Азовсталь», який Росія щодня от уже кілька тижнів без зупинок бомбардувала і штурмувала, в повній тиші (!) під’їхало кілька броньованих машин із маркуванням армії РФ. Із території заводу їм назустріч вийшли командири українських підрозділів, сіли в авто і виїхали з міста в бік російського штабу. За кілька годин після цього автомобілі повернулись на «Азовсталь», Редіс та інші командири маріупольського гарнізону перебігли з машин у поруйновані корпуси заводу».

На переговорах українці домовились про умови виходу і утримання.

«Категорично не можна називати це «здалися в полон». Морпіхи з меткомбінату Ілліча – вони здались у полон. Але про захисників «Азовсталі» так казати нечесно.

По-перше, вони не склали зброю перед росіянами. Усі бійці з «Азовсталі» здали зброю своїм офіцерам, перед виходом віддавали зброю командиру, він тиснув їм руку, дякував за службу, перепрошував за те, що не перемогли, і тоді тільки бійці йшли до росіян».

Крім того, за словами джерела, вдалось домовитись, що:

за утримання українських бійців виключну відповідальність нестиме російське ГРУ – так військові отримували шанс на дотримання щодо них Женевської конвенції, доступ міжнародних організацій тощо;

усі бійці мають залишитись живі,до них не повинно застосовуватись тортур;

окреме компактне утримання тих, хто вийшов із «Азовсталі», і підготовка їх для обміну;

можливість селитись бійцям підрозділів разом зі своїми офіцерами, доступ власних лікарів та кухарів;

була домовленість навіть про можливість залишити собі один Starlink, щоб мати зв’язок із рідними та керівництвом країни, але її росіяни порушили одразу ж.

оренда квартири Львів

Новини