Ще більший перелом на фронті відбудеться, якщо Україні дадуть ATACMS – Сергій Згурець 

Фото: defence-ua

Навіть та обмежена кількість HIMARS, яка є в Україні, вже змінила картину на полі бою. Тактика «бий і тікай» заскочила ворога. Це означає, що зброя є ефективною і ми її використовуємо добре тому, що у нас не має втрат. Таку думку в ефірі «Першого Західного» висловив військовий експерт Сергій Згурець.

«Особливість HIMARS в тому, що це швидкісні ракети і ворог не встигає їх перехоплювати, хоча можливість для такого є. Зокрема, можна поставити спеціальні радари, які можуть виявити місце пуску цих HIMARS, і потім вразити наші позиції. Але надто мало часу відводиться на таку реакцію і ворог не може це реалізувати. Ми на позиції перебуваємо декілька хвилин», –  говорить експерт.

Він пояснює схему:  установка приїжджає на місцевість, вводяться координати цілей, далі робиться пуск і система тут же цю позицію залишає.

Зараз, за словами експерта,  в Україні працює 9 таких машин. В найближчій перспективі їх буде 20. Але за розрахунками військових, нашій армії потрібно щонайменше  50-56 таких пускових установок.

Тому, на думку експерта, ворог зараз почне полювання на наші системи. Вони будуть покладатись і на свої системи розвідки, і своїх агентів. 

«І я закликаю наших людей не фотографувати машини, які нагадують HIMARS, не викладати фото в соцмережі. А наші військові будуть робити свою справу якісно і ефективно», –  зазначає Сергій Згурець.

Він також наголошує на тому, що ще більший перелом на лінії фронту може відбутися, якщо для HIMARS привезуть ракети ATACMS з радіусом дії 300 км. За його словами, зараз ворог всі свої склади перетягує в глиб територій. А це для них складно, бо боєприпаси треба перевантажувати на автомоблі, яких у них бракує, так як і особового складу, А якщо ще прийдуть ATACMS – то почнеться робота по новому колу.

«В американському експертному середовищі за останній тиждень багато йдеться про те, що бажано, щоб Україна отримала і ракети Atacms з радіусом дії до 300 км. Така перспектива залишається, але я не впевнений, що це відбудеться найближчим часом. ATACMS  – дійсно, потужні, швидкі ракети. І якщо деякі з них ворог і перехопить, це не матиме важливого впливу на ситуацію», – вважає Сергій Згурець. Попри це він сподівається, що наступного тижня на черговій зустрічі в Рамштайні, військові міністри все-таки говоритимуть про потужнішу зброю для України.

оренда квартири Львів

Новини