Що дасть Львівщині Ініціатива трьох морів – депутат Львівської обласної ради

Фото: Wojtek Laski

Львівська обласна рада офіційно подала заявку про приєднання як асоційованого члена до Мережі регіонів трьох морів. Що це дасть Львівщині – в ефірі «Першого Західного» розповів депутат Львівської обласної ради Ростислав Добош.

Ідея долучитись до Ініціативи трьох морів, що об’єднує 12 країн ЄС, зародилась ще рік тому. Україні, на думку депутата, участь в об’єднанні дуже потрібна.

«Цей проєкт є під егідою президента Польщі. Перш за все, він скерований на інфраструктуру. Будується Via Carpatia, яка має з’єднати Клайпеду, хорватські порти і Констанцу Чорного моря. Також об’єднати залізничні шляхи. І це величезна частина цієї ініціативи. І приєднання України до цього з огляду на геополітичну ситуацію – дуже важливо», – вважає Ростислав Добош. Хоча організатори ініціативи ще думають в який спосіб Україна буде з ними співпрацювати, оскільки поміж ЄС і Україною є кордони, на відміну від інших учасників ініціативи.

З України до ініціативи долучились Львівська та Тернопільська область.  Відтак, за словами депутата, можна вже планувати спільні проєкти.  

«Наразі наше завдання бути платформою, майданчиком, де можуть приходити різні проекти: освітянські, бізнесові, інфраструктурні. Там шалені можливості. Вони ведуть розмови з ЄС, щоб туди були задіяні максимальні кошти, які тільки можливі. Бо, якщо подивитись на мапу, то учасники ініціативи – це нова сучасна Європа, яка швидко розвивається», – говорить Ростислав Добош.

Зі свого боку Львівська обласна рада повинна буде приймати якісь програми співфінансування. Але спершу, на думку депутата, Україні треба зайнятись розблокуванням західного кордону. Оскільки бізнес не буде працювати, якщо треба буде стояти в черзі на кордоні по 5 діб.  

В липні в Ризі має відбутись черговий Конгрес Ініціативи трьох морів, де мають виступати президенти Польщі та України. І там вже конкретніше будуть обговорювати те, як буде відбуватись співпраця країн.

оренда квартири Львів

Новини