Щоб оптимізувати видатки, ми пішли у відпустки за свій рахунок, – голова Заболотцівської ОТГ

Фото: zabolotcivska.rada

В Заболотцівській територіальній громаді, яка налічує менше 7 тисяч жителів, прийняли в себе 500 внутрішньо переміщених осіб, з яких 150 дітей. Про це в ефірі «Першого Західного» розповіла голова Заболотцівської громади Марія Дискант.

«Складно було приймати таку кількість переселенців, які складали майже 10%  від всіх мешканців ОТГ . Нам складно було і логістично, і морально. В перші дні люди з сіл виходили до траси і забирали розгублених і переляканих людей з траси і поселяли в порожні будинки. Зараз в таких умовах проживає більше 400 переселенців», – розповідає голова громади.

Ще 20 тимчасово переселених осіб в Заболотцівській громаді проживають в соціальному центрі, і приблизно стільки в місцевій лікарні. Але, за словами голови громади, місця ще є і вони готові прийняти більше людей, які тікають з зони бойових дій.

Марії Дискант розповідає, що багато з переселенців є не чужими людьми для заболотцівчан, оскільки деякі з них брали участь в спільних проєктах обміну «Схід і Захід разом», «Школи разом».

На початку всі фінансові витрати з утримання переселенців лягли на громаду, але потім почали допомагати благодійники: фонд Святого Володимира, данська Рада у справах біженців, яка надіслала матраци,ліжка, і постіль.

Це дуже допомогло Заболотцівській громаді, оскільки  через скасування акцизу на пальне, виникли проблеми з наповненням бюджету. Також багато, за словами голови громади, від війни втратять аграрії.

«Але це не найголовніше. Ми навчились оптимізовувати свої витрати. Люди з розумінням ставляться до проблем, які в нас виникають. І навіть якщо треба приймати якісь непопулярні рішення, радимося і приймаємо спільно такі рішення», – говорить Марія Дискант.

Хоча визнає, що ситуація – складна. Через війну громада втратить половину свого бюджету.  При чому 83% бюджету – це витрати на зарплати селян.

«Ми зробили заходи з оптимізації. Наприклад, треба було – ми всі пішли у відпустки за свій рахунок. Зараз також є проблеми з освітньою субвенцією: мінус 10%. Тому треба буде вживати заходів. Збирали директорів, порадились. Всі з розумінням поставились  до ситуації. Тому ставимо мінус до заробітної плати – те, що можемо ставити», – пояснює Марія Дискант. За її словами, є надія на релокований бізнес, вже мають заявки. Але про нього розкажуть, коли підприємство вже переїде.  

оренда квартири Львів

Новини