Справжній дефолт прийде в РФ, якщо обмежити купівлю їхніх нафти і газу – Олексій Другов

Фото:24tv

Український економіст Олексій Другов пояснив чому дефолт в Росії не дав очікуваного ефекту і не особливо вплинув на російську економіку.

Про це професор кафедри адміністративного та фінансового менеджменту Національного університету «Львівська Політехніка» розповів в ефірі «Першого Західного».

За його словами, в Україні всі дуже чекали оголошення дефолту в Росії, але ринок російських акцій і рубль не відреагував на цю подію.

«Насправді дефолт відбувся по сумі 100 млн доларів. Враховуючи, що Росія заробляє 1 мдрд на день – це смішно. Його зробили технічно. Просто не дозволили Росії заплатити, оскільки всі рахунки були заблоковані.  Але якщо ми подивимось, що відбувалось в цей день на ринку з рублем чи російськими акціями… не відбувалось нічого. Тобто, інвестори знали про цю ситуацію і це для них не було жодною новиною.  Інвестори і так не довіряють Росії, і їм заборонено туди інвестувати», – пояснив Олексій Другов.

Тим не менше,  він вважає, що дефолт разом з санкціями все одно дасть певні негативні наслідки для економіки РФ.

«Перше: важка ревальвація рубля – це не дуже добре для економіки. Тому що російські товари дуже виросли в ціні на світовому ринку і вони стали не конкурентоспроможними.  І якщо говорити глобально, то  ті процеси, які відбулись зараз, вони не зупиняться. Знову буде заборона на імпорт,  вони не зможуть бурити нові свердловини, бо не будуть мати нової техніки. Їхні заводи, які були під контролем західних компаній, не зможуть працювати, виросте безробіття», – зазначив економіст.

Але експерт  наголосив, що єдине, на чому тримається російська економіка зараз – це нафта і газ. І як тільки припинити їх купувати,  «Росія реально стане державою-банкрутом».

оренда квартири Львів

Новини