США з високою вірогідністю офіційно визнає дії РФ в Україні геноцидом – Нуланд

Фото: BBC

Офіційне визнання дій РФ в Україні геноцидом займе чимало часу, проте з високою вірогідністю таке рішення буде прийнято.

Як повідомляє «Європейська правда», таку заяву в інтерв’ю CNN зробила заступник держсекретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд.

Вона відмічає, що президент Байден, назвавши дії РФ геноцидом «говорив від душі, коли назвав те, що ми бачимо в Україні геноцидом, скоєним Російською Федерацією та її армією».

Втім, Нуланд уточнює, що «процес збору доказів займе тривалий час», і лише тоді уряд зможе офіційно ухвалити рішення про геноцид.

«Але я збираюся передбачити, що те, що президент Байден назвав, – це те, що ми в кінцевому підсумку, ймовірно, отримаємо, коли зможемо зібрати всі ці докази. Адже, те, що відбувається там, не є випадковістю. Це навмисне рішення Росії знищити Україну та її мирне населення», – додає Нуланд.

Нагадаємо, днем раніше президент США Джо Байден першим із західних лідерів зробив подібну заяву під час виступу в Айові. Зокрема, президент США зазначив, що Владімір Путін намагається «стерти навіть ідею бути українцем».

Згодом подібну заяву озвучив і прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо. «На мою думку, абсолютно правильно, що все більше людей використовують слово геноцид у зв’язку з тим, що робить Росія (в Україні), та з тим, що робить Владімір Путін», – заявив канадський прем’єр

Натомість президент Франції Еммануель Макрон відмовився назвати дії Росії в Україні геноцидом. «Я буду обережний із такими термінами сьогодні, тому що ці два народи [росіяни та українці] – брати», зазначив він.

Остання заява викликала гостру відповідь українського МЗС.

оренда квартири Львів

Новини