«Сталевий кордон» не дуже типовий для ДПСУ, однак зараз найбільш затребуваний – полковник Андрій Лущик

Фото: ЗСУ

За перші 10 діб після анонсованого створення бригад «Гвардії наступу», до них зголосилося понад 20 тисяч українців. У межах рекрутингової кампанії набирають охочих до штурмових підрозділів Національної гвардії, Державної прикордонної служби та Національної поліції. Найбільше бригад сформують у Нацгвардії. Їх буде 6. У Нацполіції та Держприкордонслужбі – по одній. Зокрема, «Азов», «Буревій», «Карадаг», «Червона калина», «Рубіж», «Спартак», поліцейська «Лють» і «Сталевий кордон».

Чим вони відрізняються між собою, наскільки схожими будуть їхні функції, кому вони підпорядковуються та кого туди набирають, розповів начальник групи з добору відділу комплектування 7-го прикордонного Карпатського загону Державної прикордонної служби України, полковник Андрій Лущик.

Відео розмови – у програмі «Головне за день» на ТРК «Перший Західний».

Фото: Великогаївська громада

Не типовий, але найбільш затребуваний

– У чому суть ідеї створення «Сталевого кордону»?

– Суть ідеї полягає в трьох основних аспектах. Перше – перемагає в бою той підрозділ, який найкраще оснащений, укомплектований і реально готовий до бою. Другий аспект – ці підрозділи необхідно готувати завчасно. І третій аспект – потрібно враховувати вже отриманий досвід, а також ті зміни, які війна вносить у підготовку особового складу та ведення бою. Якщо ці три моменти будуть враховані, підрозділ матиме успіх.

У військово-політичного керівництва, в керівництва Міністерства внутрішніх справ та Державної прикордонної служби є розуміння, що потрібно зосередитися саме на цих аспектах. Такий підрозділ – не дуже типовий для ДПСУ, однак він, станом на зараз, є найбільш затребуваним.

– З кого ви будете його комплектувати? Хто може зголоситися?

– Насамперед керівництво, найкращі наші професіонали, чинні військовослужбовці, які мають досвід служби і виконання завдань в бойовій обстановці. Це – керівник «Сталевого кордону», Герой України, полковник Валерій Падитель, який особисто керував підрозділами при обороні «Азовсталі». Саме за це отримав високе звання. Зараз він фактично завершує формування керівництва підрозділу та підбір за напрямами діяльності посадових осіб: офіцерів, які мають в подальшому формувати та навчати свої підрозділи.

Насамперед ми беремо діючих військовослужбовців Держприкордонслужби, а також вмотивованих людей як з військовим досвідом, так і без нього. Ми готові навчити, підвищити рівень підготовки і тих, хто зголоситься через мобілізацію, і тих, хто буде готовий укласти контракт на військову службу.

– І чоловіків, і жінок?..

– Насамперед йдеться про чоловіків. Щодо жінок, то розглядаємо ті спеціальності, які нам необхідні для виконання завдань. Зосереджуємо увагу на тому, що це є бойовий підрозділ. Як би це не прозвучало, гендерні аспекти зараз – не на часі.

Вже подано 3 тисячі анкет

– Скільки людей плануєте набрати і скільки вже зголосилося до «Сталевого кордону»?

– Чисельність нашої нової частини не розголошується. Можу лише сказати, що це – рівень бригади. Процес набору відбувається одразу в усіх областях України. Я маю інформацію по Львівщині. Загалом по Україні подано вже 3 тисячі анкет. Розглядаємо їх, спілкуємося з людьми, пояснюємо у чому суть цього набору. Не усі анкети, що надходять до нас, можемо задовольнити. Не з усіма кандидатами знаходимо консенсус і можемо їх призвати.

З початку лютого перших 20 кандидатів, які до нас звернулися, вже завершують процес укладання контрактів, проходження мобілізації. Відтак найближчим часом будуть готові увійти до складу «Сталевого кордону».

– Чи розуміють люди куди вони йдуть і які завдання виконуватимуть у бригадах наступу?

– Це складне питання. Як можна розуміти, чого очікувати на війні?.. На 80% уявити можуть ті, хто має бойовий досвід. Але реально лише бій покаже чи ми готувалися саме до такого виду зіткнення. Людина насамперед повинна бути вмотивованою. Ця мотивація стосується не лише ведення бою, а й навчання. Будь-яка спеціальність потребує постійного навчання. А під час війни для військового це – надзвичайно важливо. Те, що було актуально в лютому-квітні, стало не актуальним – у вересні. Те, що було важливим у вересні втратило актуальність – в листопаді, і так далі…

– Якою буде функція цих добровольців і де їх плануєте залучати?

– Державна прикордонна служба України входить в загальну систему Сил оборони. І завдання добровольців полягає в тому, щоб увійти в підрозділ, пройти підготовку, аби в подальшому виконувати поставлене бойове завдання. А це – оборона або наступ.

– Скільки часу необхідно на підготовку: від добровольця до штатного бійця підрозділу?

– Підрозділ отримає відмітку про те, що він готовий до виконання бойового завдання через 2,5 – 3 місяці.

– Яка відмінність «Сталевого кордону» від служби у війську?

– Ми працюємо у тому ж самому правовому полі, що й ЗСУ. Усі ми є військовослужбовцями від соціальних гарантій, до статуту Сухопутних військ, тобто всі документи ідентичні. Єдина відмінність – підпорядкованість.

– На який термін створюються ці бригади: на якийсь час чи до перемоги?

– З досвіду війни бачимо, що такі підрозділи можуть створюватися на певний період і після того розформовуватися. Йдеться про тимчасові підрозділи. А бригада створюється на тривалий час, на значний термін.

Скрін з відео: Перший Західний

Переключитися зі спокійного режиму в режим війни – суттєво

– Тобто після участі у бригадах наступу, після перемоги, люди зможуть залишитися у підрозділах прикордонної служби?

– Звичайно. Адже ця бригада вже зараз входить до складу Державної прикордонної служби України. Є можливість потім, в межах прикордонної служби, перейти з однієї військової частини в іншу.

– Якщо говорити про поліцейських, які, як і ви, входять до МВС, то їм зараз додалося роботи, вони фіксують воєнні злочини. А як за рік змінилася робота прикордонної служби? Чи вистачає вам людей і чи достатньо в них мотивації?

– Держприкордонслужба здійснює оборону держави у складі Сил оборони. Значна кількість людей прийшла до нас з початком мобілізації. Багато людей пройшли через бойові підрозділи і повернулися для виконання завдань, зокрема у західних областях. Кожен зі своїм досвідом, з баченням воєнної ситуації.

Звісно ж, завдань додалося. Якщо військовослужбовець, який роками виконував обов’язки служачи тут, проходить відповідну підготовку і скеровується для виконання бойових завдань на лінію зіткнення, повністю змінює напрям діяльності, переключається зі спокійного режиму в режим війни, то це – суттєво. Не пройшло ще місяця як я повернувся зі Сходу. Мій підрозділ завершив виконання завдань і був виведений для переформування до Львова.

Розмовляла Ніна Сукач

Записала Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини