Столтенберг: Україна має отримати більше важкого озброєння, щоб протистояти РФ

Фото: BBC

Україна має отримати більше важкої зброї від країн НАТО, аби протистояти вторгненню рф, і саме це питання буде обговорюватися в форматі Контактної групи «Рамштайн» уже сьогодні, 15 червня.

Про це на пресконференції за підсумками зустрічі лідерів семи країн НАТО заявив Єнс Столтенберг, повідомляє Укрінформ з посиланням на сайт Альянсу.

«Україна має отримати більше важкого озброєння. Союзники по НАТО та партнери надали таку зброю, і нарощують ці зусилля. 15 червня відбудеться зустріч у штаб-квартирі НАТО в рамках Контактної групи з підтримки України, – це формат, який був започаткований на базі Рамштайн кілька місяців тому. Ця група зустрічається регулярно для координації зусиль союзників по НАТО та партнерів у наданні різних видів озброєння та військового обладнання, включаючи важкі озброєння для України. Вони повністю від цього залежать, щоб бути здатними протистояти жорстокому російському вторгненню», – сказав Столтенберг.

Він нагадав, що союзники по НАТО підтримують Україну вже багато років. З 2014-го вони проводили тренування та надавали оснащення для десятків тисяч українських солдатів та офіцерів, які зараз перебувають на лінії фронту.

«Але ми маємо бути готовими до довгого продовження. Ми не можемо передбачати, як ця війна завершиться, але маємо бути готовими давати допомогу тривалий час, і це буде обговорюватися у Брюсселі», – додав генсек НАТО.

Своєю чергою прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте повідомив на пресконференції, що його країна разом із Німеччиною вже невдовзі будуть готові передати Україні 12 самохідних гаубиць Panzerhaubitze 2000, відразу після того, як українські екіпажі завершать тренування.

«Стосовно озброєння – дуже важливо, щоб Росія програла цю війну. Оскільки ми не можемо мати прямої конфронтації з використанням літаків або військ НАТО проти РФ, ми маємо забезпечити, щоб Україна могла вести цю війну, щоб вона мала доступ до всіх необхідних видів озброєння. Там ми зробили з Німеччиною кілька тижнів тому, – ми тренуємо українців на системах Panzerhaubitze 2000, і ми маємо намір поставити якомога швидше 12 одиниць в Україну з Німеччини та Нідерландів», – сказав Рютте.

Він зауважив, що зараз союзників по НАТО міцно поєднують дві речі: це трансатлантична солідарність та необхідність військової підтримки України. Тож вони будуть працювати над тим, щоб надавати Україні якомога більше допомоги, включаючи гуманітарну підтримку та важке озброєння.

Раніше міністр оборони ФРН Крістіне Ламбрехт заявила журналістам, що Україна невдовзі отримає самохідні гаубиці Panzerhaubitze 2000,

Про можливість передачі цих систем Україні стало відомо у травні. Йдеться про 12 таких гаубиць – сім від Німеччини та п’ять від Нідерландів.

Panzerhaubitze 2000 – німецька самохідна артилерійська установка зі 155 мм гарматою завдовжки 52 калібри. Вона оснащена автоматизованою системою управління вогнем, боєкомплект – 60 снарядів і 228 модульних метальних зарядів. PzH 2000 здатна випускати три снаряди за дев’ять секунд на відстань до 30 км.

оренда квартири Львів

Новини