Стоматологи піднімуть ціни через те, що держава змінила фіксований курс валют,  – Олег Мацех


Нацбанк підвищив офіційний курс долара на 25% до 36,56 грн за дол. Як наслідок, підприємці, пов’язані з валютними операціями, змушені піднімати ціни.

Про те, як нові правила вплинуть на роботу бізнесу, в ефірі «Першого Західного» розповів громадський активіст і співвласник стоматологічної компанії «Інспе» Олег Мацех.  

За його словами, для бізнесу новий курс валюти – це збитки. Тому, зокрема, його компанія вже підняла ціни на свої послуги і товари на 25%.

«Я купую продукцію за кордоном,оскільки альтернативи тут нема. Я її купую в Швейцарії, Америці: або за долар, або за євро. І курс, за яким я купував до сьогоднішнього дня, був 30. І я чесно, не маніпулював, тримав курс, який мені дала держава. І ціна стоматологічних послуг не росла. Але зараз я змушений підняти ціни, бо я розраховуюсь у валюті, а валюту я купую за українські гривні», – говорить підприємець.

Але він переконаний, що в держави вибору не було. Якби вона цього не зробила, країна опинилася б в дефолті.

«Експорт в нас зараз зупинився. Метал і зерно – це була наша основна валюта. Ми туди продавали – сюди приходила валюта. Тут вона осідала. Я привозив товари, які тут не виробляються, і купував цю валюту, яка була в Нацбанку. І був кругообіг, який в один момент зупинився», – пояснює Олег Мацех.

За його словами, щоб не жити тільки на дотації і кредити, держава пішла на підвищення курсу долара.

«Вимивання цієї валюти, яку нам дарують, зараз зменшиться тому, що купівельна спроможність громадян не така висока. Стоматолог підніме ціни для населення, підете в магазин – теж підніметься ціна. Відповідно, ми ніде від цього не дінемося, відбудеться знецінення гривні», – додає підприємець.

Тому він вважає, що українцям треба зрозуміти, що війна має свою ціну і всім буде дуже важко. Війна призведе до нашого збідніння. І до цього треба бути готовим, акцентує Олег Мацех.

оренда квартири Львів

Новини