Сценарій Хресної дороги у Ватикані – невчасний, – отець Юрій Саквук

Фото: vaticannews

Про примирення українського і російського народів можна буде говорити лише тоді, коли агресор покається. Поки цього не сталось – про це говорити зарано. Так в ефірі «Першого Західного»  отець УГКЦ Юрій Саквук прокоментував сценарій традиційної Хресної ходи у Ватикані, яка відбулась у Велику п’ятницю, 15 квітня.

Під час цьогорічної Хресної ходи у Колізеї українка і росіянка спільно несли хрест заради примирення обох націй. Такий жест о. Юрій Саквук називає невчасним. Хоча він вважає, що в християнстві багато що треба прощати.

«Прощення може бути спрямоване і на таку агресію, яку ми маємо сьогодні. Але це може статись лише у випадку, якщо агресор визнає свою вину і відповість за наслідки. Зараз цього немає», –  говорить священник. Примирення, на його думку, може статись через 20-30 років, коли помруть ті покоління, які брали участь у цій війні. Але знову ж таки, за умови, що агресор покається.

Він нагадав, що українці вже простягали росіянам руку прощення.

«Це було з рук патріарха Мирослава Любачівського, який в 1987 році сказав російській православній церкві: «Ми прощаємо і просимо прощення». Це  викликало великий спротив з боку діаспори, бо було питання: «А за що ми просимо прощення?». Але це така суть нашої церкви греко-католицької, що ми готові до прощення. Але якщо рука назустріч не є простягнута, то примирення не відбулось», – пояснив о. Юрій Саквук.

Він вважає, що римо-католицька церква мала би дослухатись до того, що відбувається в суспільстві і як реагують на ініціативи Святого престолу. Священник допускає, що, можливо, у Ватикані немає чіткого уявлення про трагедію, яка відбувається в Україні. І для цього треба більше дипломатам  працювати і пояснювати, що Україні потрібна більша підтримка.

Хоча о. Саквук вважає прогресом Ватикану хоча би те, що він називає події в Україні війною. В той же час, говорячи про те, що війна це зло і образа Бога, Папа Франциск винуватцем у війні називає «північного сусіда», не називаючи слово Росія. Тобто, Ватикан боїться зло назвати по імені.

оренда квартири Львів

Новини