Світова інфляція посилить українську – Олексій Другов

Фото:delfi

Крім війни, на економіку України негативно впливає і світова економічна криза.

Про це в ефірі  «Першого Західного» розповів експерт, професор кафедри адміністративного та фінансового менеджменту Національного університету «Львівська Політехніка» Олексій Другов.

За його словами, інфляція у Сполучених Штатах почала стрімко зростати через пандемію і зараз  становить 8% річних. Під час карантину там друкували багато грошей, щоб підтримати своїх громадян у важкій ситуації.

«Завжди має бути баланс грошей, товарів і послуг. Алое останніх вироблялось менше, бо заводи закривались через карантин, виробництво не відбувалось, послуги не надавались, люди сиділи вдома. Відтак, виник дисбаланс: грошей стало забагато, а товарів – замало. Це призвело до того, що виникла найбільша інфляція за останні 42 роки», – говорить експерт.  

За його словами, базова інфляція має становити 2%, тому федеральна система США буде робити все, щоб знизити інфляцію. Зокрема, вони будуть зменшувати кількість грошей в обігу, тобто зроблять дорожчими кредити. Відтак, ставки за іпотекою в Штатах можуть вирости до 5% річних.

На Україну це теж вплине негативно тому, що створить проблеми при наданні нам кредитів.

«Гроші треба надрукувати чи якось залучити – вартість цього процесу вже здорожчає. А друге: інвестори дуже негативно реагують на такі речі. Тому, що сама по собі інфляція – це вже погано, і всі ще очікують, що прибутки великих транскорпорацій будуть зменшуватись, а це вже рецесія. Тому інвестори будуть забирати гроші з економік, які розвиваються. Ми це побачили ще в січні, коли наші облігації всі продавали. Це означає, що в України буде набагато менше шансів залучити на світових  ринках  банківське чи фінансування інвесторів», – пояснює Олег Другов.

оренда квартири Львів

Новини