Ситуація на українсько-польському кордоні критична – Мінінфраструктури

Фото: Mustafa Nayyem, Facebook

Цього тижня був побитий історичний рекорд: черга з вантажних автівок до пункту пропуску Ягодин на польському кордоні перетнула межу у 45 кілометрів. Причина – низька пропускна здатність митниці з польської сторони.

Про це повідомляє заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм у Telegram.

«Цього тижня був побитий історичний рекорд: черга з вантажних автівок до пункту пропуску Ягодин на польському кордоні перетнула межу у 45 (!) кілометрів. Це точно не ті рекорди, яких нам зараз не вистачає. Водії живуть на узбіччі біля пунктів пропуску, у жахливих умовах, по тижню, і більше, втрачаючи дохід.»

За словами Найєма, українські служби готові перевіряти більше і більше вантажівок щодня. Але потік з тисячі автівок упирається в корок на польському боці. І ситуація стає критичною. В чергах стаються бійки, перевізники погрожують блокуванням траси

Заступник міністра інфраструктури наголошує, головна причина цих черг – це низька ефективність роботи польських служб, які проводять фітосанітарний та ветеринарний контроль. Про це знають не лише перевізники, а й представники тих самих контролюючих органів обох країн. Але чомусь говорять про це пошепки, щоб нікого не образити. Мені здається, не визнаючи проблему, ми її тільки погіршуємо.

До того ж, з початку повномасштабного вторгнення росії фітосанітарний і ветеринарний контроль на польському кордоні уповільнився в кілька разів. І це відбувається саме тоді, коли українські товаровиробники практично відрізані від морського та авіасполучення і левова частка наших товарів їде саме дорогами.

Окрім того, анонсовані польськими перевізниками блокування трас та акції протесту лише погіршать ситуацію. Тепер наш експорт може не просто бути пригальмованим, а й повністю зупинений на окремих ділянках кордону.

Мустафа Найєм зазначає рішення і є і Україна його пропонувала багато разів, на закритих, відкритих, спільних та двосторонніх зустрічах. Зокрема, збільшити на польській стороні кількість працівників фітосанітарних та ветеринарних служб.

«Все. Просто потрібно більше людей, що проводять контроль з польського боку. Це не важко і очевидно.»

оренда квартири Львів

Новини