Треба готуватись до дефіциту газу взимку, – експерт Святослав Павлюк

Фото: slovoidilo

Зима буде непростою і треба готуватись до можливих відключень газу. Про це в ефірі «Першого Західного» заявив виконавчий директор Асоціації «Енергоефективні міста України» Святослав Павлюк.

За його словами, точних даних про те, скільки Україна вже підготувала газу до зими – немає, це прихована інформація. Але загалом в Україні щороку є дефіцит 3 млрд кубів газу. Тобто, завжди 40% блакитного палива для опалення завозили з-за кордону, оскільки власного видобутку не вистачає. А за кордоном вартість газу зараз б’є рекорди.

«Зараз на європейському ринку ціна перевалила за 2 тисячі доларів за 1 тис. куб.м газу. А населенню його продають за ціною від 150 до 200 доларів. За цю різницю, а це десь 2150 доларів хтось має заплатити. Безкоштовних канапок не буває. За них хтось має заплатити. В «Нафтогазу» цих грошей немає. Тому в нас буде дефіцит газу і до цього треба готуватись»,  – заявляє Святослав Павлюк.

Він каже, громади, які мають доступ до відновних джерел енергії, як от дрова, будуть стійкішими, ніж ті, які мають лише газ або електроенергію. Львів також є вразливим, оскільки великий відсоток мешканців має індивідуальне опалення: печі або індивідуальні газові котли. Відтак, вони є вразливими до двох типів атак: на газові мережі і електромережі.

Багатоквартирним будинкам, які мають центральне опалення, буде простіше, бо котельні для палива можуть використовувати мазут, на відміну від індивідуальних газових котлів.

«Якщо у вас є багатоповерхівка, де всі мають індивідуальні газові котли, то варто подбати про те, щоб закупити на кожних 2 поверхи 1 генератор для того, щоб могти, в разі чого, включити ваші газові котли через нього. Типовий генератор на 3 кВт потягне близько 20-25 котлів. Якщо немає газу – то це наступний етап проблеми. Треба застосовувати або твердопаливні котли, або відселятись», – радить експерт.

оренда квартири Львів

Новини