Третина пацієнтів Львівської психіатричної лікарні – це переселенці, – Богдан Чечотка

Фото: georginastaqueria

Львівська обласна психіатрична лікарня прийняла внутрішньо переміщених пацієнтів. Частину з них вдалось відправити в Європу, частина залишилась. Зокрема, зараз в лікарні перебуває 300 переселених пацієнтів. Це третина від усіх хворих, які лікуються в закладі. Про це в ефірі «Першого Західного» розповів керівник Львівської обласної психіатричної лікарні Богдан Чечотка.

Найбільше хворих, приблизно 200 людей, приїхало з Харківської області. За словами лікаря, це і хронічні хворі, і пацієнти, які перебувають на примусовому лікуванні за рішенням суду. Зокрема, це 52 особи, які вчинили злочини. Для них в львівській лікарні виділили окреме відділення. На його думку, у Львові переселені пацієнти залишаться до повної нормалізації ситуації в Харкові.

«Оскільки лікарня має павільйонну забудову, то ми окремий корпус із внутрішнім двориком і інфраструктурними об’єктами виділили під цих пацієнтів. Вони вже там освоїлись, вчать українську мову, просять українських пісень навчити», – розповідає Богдан Чечотка.

Поки що фінансування для лікарні за правилом «гроші йдуть за пацієнтом» не виділили, оскільки евакуація була поспішною і багато хворих приїхали без паспортів. Відтак, в лікарні не можуть їх зареєструвати в медичній системі.

«Ведемо перемовини з харківською лікарнею, щоб ці документи нам передали. Щодо коштів, то зараз на період воєнного стану НСЗУ фінансує 1/12 бюджету, незалежно від того скільки хворих обліковано. Тому сьогодні вдається виплатити і заробітну плату, і закрити питання по медикаментах і харчуванню», – говорить директор. Хоча з останнім допомагають благодійники.

Але через заповнення лікарні переселенцями, виникла проблема з місцями для місцевих хворих. «Через весняне загострення родичі багатьох львівських пацієнтів хочуть їх госпіталізувати, як це відбувалось завжди. Але ми змушені ставити це на паузу. Використовуємо новітні механізми. Ми запустили проєкт «Мультидисциплінарна мобільна команда» – це коли психолог, психіатр, соціальний працівник виїздять на місце, консультують родину, контролюють прийом ліків. Зараз вони працюють в режимі 24/7 і можемо ці питання згладжувати», – розповідає Богдан Чечотка. Одна така бригада обслуговує до 50 пацієнтів.

Побільшало хворих в лікарні не тільки через сезонне загострення. Більше стало хворих з гострими психозами через війну. «Всі є користувачами соцмереж, всі дивляться телебачення – це впливає» , – вважає директор лікарні. Щоденно із 40 звернень до лікарні, приблизно 20 – із психозами. При чому половина таких пацієнтів є переселенцями, а половина – місцевими.  

оренда квартири Львів

Новини