Цього літа може забракнути кавунів і цибулі – директорка департаменту ЛОВА

Фото: mapme.club

Львівщина випереджає минулорічні показники посівної на 8% . Аграрії закінчили сіяти всі ранні зернові. Почали засівати всі пізні і технічні культури.

Про це в ефірі «Першого Західного» розповіла  директорка департаменту агропромислового комплексу Львівської обласної військової адміністрації Тетяна Гетьман.

За її словами, цього року допомагає погода, тому певні технологічні процеси відбуваються швидше, ніж рік тому.

«Попри те, що зараз – часи невизначеності і ніхто не може гарантувати ні фінансову підтримку, ні сталий експорт, наші аграрії сіють, тому що треба сіяти. Лозунг цього сезону: «Треба сіяти, щоб годувати українців», – говорить Тетяна Гетьман.

Але вона наголошує, що роблять вони це попри проблеми, найбільшою з яких є брак пального.

«Проблема з пальним полягає в тому, що його фізично немає. Не те, що воно дороге. Минулого місяця проблема стала ще глибшою. В співпраці з ЄС наш уряд намагається вирішити цю ситуацію. Сподіваюсь, наші аграрії зможуть протягнути цей тиждень на запасах, які вони ще мають», – додає чиновниця.

Вона також нагадує, що для аграріїв є можливість взяти державну допомогу на посівну під нуль відсотків. Львівщина, за її словами, в цьому активна. За обсягами залучених кредитів, область є на 5 місці по Україні.

Також, за словами Тетяни Гетьман, в нас є обласна комплексна програма підтримки агробізнесу. «Львівщина – єдиний регіон, який проанонсував таку програму. Ми теж надаємо малим об’єктам господарювання пільгові кредити під 3% на 5 років плюс рік на відшкодування тіла самого кредиту», – говорить чиновниця від АПК.

Вона також розповіла, які проблеми з продовольством в нас можуть виникнути цього року. Зокрема, вона прогнозує, що кавунів і динь цьогоріч може бракувати, оскільки їх забезпечувала Херсонщина. Персиками, абрикосами забезпечить Закарпаття. Дефіцитом може стати цибуля. Тому Тетяна Гетьман сподівається, що цього року на Львівщині з’являться проєкти з вирощування цибулі, бо наш клімат дозволяє це робити.

оренда квартири Львів

Новини