Новини

У Брюховичах розпочали вирішувати проблему сортування сміття

Громадська організація “Наші Брюховичі” власними силами організувала процес сортування сміття. Активісти безкоштовно навчають громадян як правильно розділяти відходи, забирають відсортоване і відвозять на пункти прийому. Своїм прикладом доводять – боротися з забрудненням можна самотужки. Для цього потрібно лише декілька небайдужих та бажання змін на краще.

Мешканці Брюхович уже можуть докласти зусиль і бути певні – їх сміття не гнитиме на звалищі. Мішки з пластиком і склом безпосередньо з двору щосуботи забирають активісти. З шести тисяч мешканців Брюхович понад дві — сортують сміття.

За день автомобіль здійснює рейси за декількома маршрутами. Спочатку промарковане сміття активісти забирали лише біля приватних будинків. Тепер же власноруч виготовлений контейнер встановили і біля школи. Проект розширяють, адже охочих допомогти довкіллю – більшає.

Активіст і сортувальник сміття Микола Кінаш розповідає: “На початках ще не знали, як то сортувати, багато людей підходили, питалися, але чимраз тим люди ліпше починають сортувати сміття відповідно. Спочатку ми збирали десь мішків 20-40, ну а зараз ми збираємо 100 мішків на день”.

 

Сміття ще раз уважно сортують на складі. Скло, метал, папір та пластик везуть до пунктів прийому, звідти – на вторинну переробку.

Засновники проекту розповідають – ініціативу створили, бо набридло бачити стихійні сміттєзвалища посеред селища.Аби змінити ситуацію, звернулися до місцевих підприємців по фінансову допомогу. Завдяки цьому можуть безкоштовно інформувати громадян та роздавати спеціалізовані мішки для сміття.

Окрім порятунку природи від забруднення, сортування сміття приносить прибуток. Так, приміром, за тонну скла можна отримати 15 тисяч гривень. За півроку роботи брюховицькі активісти повністю окупили проект, а за зароблені кошти очистили селище від незаконної реклами.

Залишити відповідь