Новини

У Львові продовжують роботу “жовті добродії”


Уже три роки поспіль підвищити безпеку на вулицях Львова та прищепити культуру поведінки на дорозі пішоходам намагаються не тільки патрульні, а й – «люди в жовтому».

Львів – поки єдине місто в Україні, де працюють добродії. Таку ініціативу автодорівці запозичили із Європи. Микола Крупей, координатор проекту «Жовтий добродій», говорить, що люди виходять в ранковий час, з 8 до 9.20, і чергують на пішохідних переходах, переводять малечу. Зараз є 25 людей, які так працюють по всьому місту. Щобудня вони чергують на нерегульованих перехрестях поблизу навчальних закладів. За свою роботу люди у жовтих плащах отримують символічну оплату – приблизно 600 гривень на місяць.

Львівські патрульні оприлюднили невтішну статистику: від початку цього року у місті сталося 355 ДТП за участю пішоходів, 26 – із фатальним фіналом. Вузенькі вулички перехожі звикли перебігати, незважаючи на червоне світло світлофора та відсутність зебри. Таким чином наражають на небезпеку не лише себе, а й водіїв та інших учасників руху.

Аби на дорогах стало цілком безпечно, а пішоходи стали обачнішими – штрафи за порушення правил дорожнього руху мають бути значними. До прикладу, у сусідній Польщі за перехід у недозволеному місці довелося б викласти з гаманця сто злотих, а це майже 800 гривень.

Залишити відповідь