Новини

У Львові проводять реабілітацію для учасників АТО

Після отриманих поранень та важких психологічних травм від побаченого на війні у мирному житті більшість демобілізованих військових потребують подальшого догляду та реабілітації. Приймають таких АТОвців у військових шпиталях, проте, їхні можливості обмежені, а інформації, де можна пройти реабілітацію чи поспілкуватись із психологом,- бракує. Без грошей та довідки про місце реєстрації лікують АТОвців у Львові.

 

Лікар-реабілітолог Роман Шутяк зазначає, що лікують пацієнтів, які мали неврологічні ураження: і осколкові , і контузійні ураження, переломи, кульові поранення. Працюють на польському та німецькому обладнанні, яке закупили за спонсорські кошти. Однак, держава поки обмежує фінансування хворих, грошей ледь вистачає на 9 днів перебування у палаті та інтенсивного тренування з фахівцем. Цього для повноцінної реабілітації замало, певні медики.

Завідувач відділення неврології 5-ої міської клінічної лікарні Львова Наталія Войнаровська каже, що не тільки поранені потребують реабілітації, адже військова служба в бойовий час – це є важке фізичне навантаження, хлопці носять бронежилети, зброю, переносять вантажі, перебувають тривалий час у вимушеній позі, часто переохолоджуються. Тому вони часто повертаються з патологією хребта.

Із перших днів війни атовцям зголосились допомагати й львівські волонтери. Власними силами відремонтували будівлю на території Львівської психлікарні. Тепер тут кабінет із тренажерами, спеціальна кімната для масажу. А зовсім нещодавно, цей волонтерський центр офіційно став одним із відділень психіатричної лікарні, де вже офіційно відновлюються АТОвці. Тепер тут працюють ще й 4 психологи. Аби допомогти захисникам, вони пройшли спеціальне навчання.

Такі реабілітаційні центри – це суттєва допомога військовим шпиталям. Волонтери підраховують, за час війни лише сюди навідалось півтори тисячі учасників АТО.

Залишити відповідь