У мирний час реакція на перестановки у владі була б гострішою, – аналітик Тарас Радь


Рішення по Баканову і Венедиктовій були прогнозовані. Це обговорювалось ще з травня. Несподіваним було те, що ці звільнення зробили пакетом. Про це в ефірі «Першого Західного» розповів політолог, координатор громадянської мережі «ОПОРА» Тарас Радь.

«Те, що рішення було прогнозованим, можна було простежувати по поведінці Венедиктової.  Якщо у Баканова модель поведінки була непублічна, то Ірина Венедиктова проводила, я би сказав, політичну кампанію, пов’язану з кримінальними провадженнями щодо вчинення військових злочинів громадянами РФ проти громадян України», – говорить аналітик.

Причини їхньої відставки, на його думку, різні. Але суть – одна: у внутрішньому таборі президента відбувались протистояння і середовище Єрмака-Татарова перемогло у протистоянні із тими силовиками, які не дотримувались «єдиної лінії» президента.

Він також не бачить зв’язку звільнення посадовців із заявами конгресвумен Вікторією Спартц.  

«В заявах Спартц треба відмежувати внутрішньоамериканську політику і реальну проблему, на якій спекулювала Спартц. Тому, що проблема боротьби з корупцією в Україні завжди була і лишається. І цими змінами у СБУ і Генпрокуратурі проблема не вирішується. Тому самі заяви Спартц не стали стимулом цих змін. Але вони використали цю інформаційну хвилю, щоб показати західним партнерам, що вони ніби реагують на критику щодо того, що влада не реагує на закиди про неефективних керівників», – переконаний Тарас Радь.

На його думку, на Банковій «під таким соусом» просто хотіли «продати» і західним партнерам, і українському суспільству необхідність цих змін. Але насправді, як показує результат цих замін, ті хто прийшли на місце звільнених, викликають ще більше занепокоєння, ніж ті особи, які були на цих посадах.

«Фактор війни дещо відволікає суспільство від можливості належного реагування і контролю за цим процесом. Є багато запитань, але суспільство зараз ослаблене з точки зору громадського контролю. Багато антикорупційних активістів є або на фронті, або волонтерять. Вони розуміють всі ці сигнали, але розставляють пріоритети: перемогти у війні зараз є першочерговим завданням. Якби у нас зараз був мирний час – реакція на такі речі була б набагато гостріша», – впевнений аналітик.

оренда квартири Львів

Новини