У Стамбулі відкрився Спільний координаційний центр з вивезення зерна з України

Фото: Anadolu

У Стамбулі в середу відбулася церемонія відкриття Спільного координаційного центру (СКЦ), створеного в рамках реалізації так званої “зернової угоди”.

Про це повідомило державне турецьке агентство Anadolu.

Центр діє на території Університету національної оборони. Поряд із представниками Туреччини, України та РФ у СКЦ працюють дипломати з ООН.

За допомогою Центру планується за необхідності доглядати судна, які беруть участь у вивезенні зерна із трьох портів України на Чорне море (Одеса, Чорноморськ, Південний).

Звертаючись до учасників Центру, міністр оборони Туреччини Хулусі Акар наголосив на необхідності забезпечення постачання 25 млн тонн українського зерна до країн, що потребують закупівлі сільгосппродукції.

За його словами, організація безперебійного постачання зерна дозволить знизити ціни на продовольчі товари у світі та усунути продовольчу кризу.

«Необхідності в розмінуванні морських зон у рамках угоди щодо «зернового коридору» немає. Підготовка до постачання зерна в портах України триває», – сказав турецький міністр.

Акар зазначив, що Туреччина продовжує діалог щодо цього процесу і з Україною, і з Росією.

Угода щодо «зернового коридору» була підписана 22 липня у Стамбулі у присутності президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана та генсека ООН Антоніу Гутерріша.

Уже наступного дня після її підписання Росія її порушила, здійснивши обстріл Одеського порту.

оренда квартири Львів

Новини