У Тбілісі – антиурядовий мітинг, до учасників звернулись Зеленський та Арахамія

Фото: SOVA

У центрі грузинської столиці Тбілісі перед будівлею парламенту в п’ятницю розпочалася акція протесту, учасники якої вимагають від влади виконати вимоги ЄС для отримання країною статусу кандидата на членство.

Про це повідомляє SOVA, інформує «Європейська правда».

Організатором акції є громадський рух «Сірцхвіліа» (у перекладі з грузинської – «ганьба»). У його заяві зазначається: «Які б обіцянки не давав уряд, ми не віримо, що він буде вірним своєму слову, адже роками він лише доводив свою вірність олігарху».

«Сірцхвіліа» наголошує, що нинішній протест є продовженням мітингу «Додому, до Європи» на підтримку євроінтеграції, що відбувся минулого тижня, але пройде під гаслом «Грузія без олігархічного управління!».

Учасники акції вимагають виконання угоди, укладеної між грузинською владою і опозицією за посередництва президента Євроради Шарля Мішеля, а відповідальність за проведення реформ має взяти на себе грузинський народ.

На виконання цих вимог мітингарі дали владі тиждень, інакше ж обіцяють безстрокові протести.

Через велику кількість людей рух центральним проспектом Руставелі зупинено.

До присутніх звернулися президент України Володимир Зеленський та народний депутат України Давид Арахамія, якого прем’єр Грузії Іраклій Гарібашвілі звинувачував у блокуванні кандидатського статусу для країни.

Український президент заявив, що вірить у європейське майбутнє Грузії, та пообіцяв, що Україна допоможе грузинському народу на цьому шляху. А за словами Арахамії, і український, і грузинський народи завжди боролися за своє місце в єдиній Європейській родині, але сьогодні у грузинів забирають можливість возз’єднатися з Європою. Він також закликав народ Грузії оцінити дії нинішнього уряду «Грузинської мрії».

Грузія подала заявку на вступ до ЄС разом з Україною і Молдовою, однак отримала відмову від Єврокомісії у наданні кандидатського статусу. Зрештою ЄС погодився лише офіційно визнати європейську перспективу Грузії.

У своїх рекомендаціях Єврокомісія прописала для Грузії дуже конкретний перелік реформ, виконання яких дасть можливість претендувати на отримання кандидатства. І от щодо цих реформ оцінки у Грузії радикально різняться.

оренда квартири Львів

Новини